Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Massimago - Amarone som den ljuvaste musik

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot fre, mars 07, 2014 20:50:29

Vi beger oss än en gång till Valpolicella för att fortsätta Vinbloggens utforskning av Amaroneviner i sökandet efter Vinet till den heliga graalen. Turen har kommit till en ny bekantskap som har allt det jag normalt söker efter när jag letar efter nya guldklimpar. En mindre familjeägd vinegendom i kombination med användande av nya metoder i ett klassiskt område ger mig väldigt positiva vibbar.


Massimago som egendomen heter ägs och drivs med stor elegans av vingeniet Camilla Rossi Chauvenet. Egendomen väcktes till liv så sent som 2003 och första årgången föddes året därpå. Ordet Massimago är en lek med det latinska uttrycket “Maximum Agium” som betyder största möjliga behållning. Egendomen som producerar endast 4500 flaskor per år ligger inbäddad bland kullar drygt 1 km från Roccolo Grassi i östra Valpolicella och består idag av 11 hektar. Den ligger på 150-300 meter över havsnivån och jordmånen består av kalksten, märgel och lera.

Källa: www.massimago.com samt www.clubamarone.se

Massimago Amarone della Valpolicella 2009 (nr 72802) 558 kr

Vinet är gjort på Corvina (70%), Corvinone (15%), Rondinella (15%). Nu över till själva testet som är något utöver det vanliga. Redan vid första sniffet möts du av en fantastisk Amaronedoft med inslag körsbär, mörk choklad och tobak.

Smaken är oerhört komplex med en helt perfekt kombination av väl avvägd bitterhet tillsammans med balanserad sötma från främst körsbär. Lägg till mörk choklad ihop med läckra tanniner och en sagolik syra så får du det perfekta vinet. Detta är utan minsta tvekan den bästa Amarone jag testat och ett tydligt bevis på att Amaroneviner kan nå ytterligare en nivå på vinhimlen.

Jag tycker det är svårt att kombinera de flesta super Amarone tillsammans med mat, men Massimago är ett lysande undantag. Vinet är som gjort tillsammans med en mustig köttgryta och lagrade italienska och schweziska ostar.

Detta är ett vin att åldras med och måste erkänna att jag blev enormt lycklig av att dricka ett vin som erbjuder sådan kvalitet. Utan minsta tvekan så kommer vinet på sikt bli en av de mest eftertraktade Amaroneviner man kan få tag i. Så jag fyller på källaren redan nu för att vara säker på att få fortsätta njuta av denna läckerhet en lång tid framöver, för större “Maximum Agium” är svårt att få när det gäller vinupplevelse. Och redan nu vågar jag säga att superfyndet (trots sina 558 kr) Massimago är en stark kandidat till årets vin på @Vinblogg när juryn sammankallas i slutet av året.

När Massimago ställde ut på den gigantiska vinmässan Vinitaly för några år sedan, fick besökarna på sig hörlurar för att komma i rätt sinnesstämning, så att de kunde njuta av vinerna tillsammans med ljuvaste musik. Det låter som ett tilltag helt i min smak. Så titta, njut av tystnaden och lyssna på vinets musik.
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post506