Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Det perfekta rödvinet till Pizza!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 16, 2014 14:49:24

Alltid lika kul när man hittar goda viner under 100 kronor och få presentera vintipsen för trogna följeslagare här på @Vinblogg. Denna gång tar vi oss till den soldränkta ön Sicilien för att hitta ett vin som lämpar sig till några av våra mest uppskattade maträtter i det svenska folkhemmet. För visst finns det tillfällen där vi vill ha ett glas av okomplicerat rött som bara behagar tillsammans med maten.

Producenten Feudo di Santa Tresa http://www.santatresa.it/ är en producent som förfogar över en vinareal på ca 50 ha. De är placerade på den södra delen av ön i regionen Vittoria. Jordmånen består av en 40-100 cm ljusröd sandig lerjord som ligger på en väldränerad kalkstensbas. Druvorna som använts till deras Capoccia (familjens överhuvud) är Nero d’avola och Cabernet Sauvignon som delvis har fått torka för att ge vinet en tilltalande karaktär.

Santa Tresa Capoccia -11 (nr 79836) för 79 kr
Färgen är mörkt röd och en angenäm doft med inslag av mogna plommon, viol och färska örter. Smaken är väldigt god, speciellt efter nån timmas luftning, då mustiga smakaromer av blåbär, plommon, viol och örter framträder. Finns en risk med viner som gjorts på delvis torkade druvor att sötman tar övertaget. Men här lyckas vimakaren Stefano Chioccioli bemästra detta på ett riktigt bra sätt.

För mig är detta urtypen av ett gott, enkelt och prisvärt rött vin som är en perfekt följeslagare till veckans pizza eller varför inte till andra klassiker som spagetti bolognese och lasagne.


  • Kommentarer(3)//www.diderot.se/#post508