Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

En Soave som krossar alla fördomar, en gång för alla!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 23, 2014 18:09:11

Soave det ljuvliga, är något som de flesta av oss vinkonsumenter inte fått uppleva. Istället så har vi möts av ganska slätstrukna viner som varit allt annat än imponerande. Första gången min uppfattning om Soaveviner förändrades var när jag testade La Frosca från producenten Gini. Nu har det hänt igen och dessutom med ett vin som utstrålar klass och som förför från första till sista klunken.
Källa: www.suavia.it samt www.clubamarone.se

Soave Classico kommer från ett område strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet.

I en liten by i Soave driver Meri, Valentina and Alessandra Tessari förtjänstullt egendomen Azienda Agricola Suavia (Suavia som är det antika namnet för Soave). De är helt dedikerade till att producera vita viner från området.

Monte Carbonare Soave Classico (nr 79720) för endast 200 kr
Namnet på vinet Monte Carbonare avser den distinkta färgen på jorden, nästan är lika svart som kol och har en hög halt av vulkaniskt material. Området är utsatt för en vindfaktor som verkar nedkylande och ger druvorna en frisk och ren karaktär. Druvan som används är Garganega och kommer från 60-åriga vinstockar som odlas på 120-280 meters höjd över havsnivån.

Vulkanisk vinmagi!
Vinet har en vacker halmgul färg. Doften är förförisk med inslag av persika, honung, italienska citrus- och alpörtsnyanser. Smaken är fyllig och lämnar ingen opåverkad (och då menar jag inte alkoholen). Ett krämigt anslag tillsammans med komplexa citrus- och mineralaromer bildar en fantastisk karaktär för detta vin. Känns tydligt att vinrankorna har sugit åt sig kraften från det vulkaniska jordmånen. Dessutom får du en efterföljande smaksymfoni av alpörter, honung, persika och röda äpplen.

Ett fantastiskt vin som får mig att fälla en tår av lycka. Extra kul när alla tre vimakarna är kvinnor, som sätter den mansdominerande kåren på plats. Och med ett vin som visar att Soave hör hemma i elitserien för vita viner. Speciellt när den serveras till goda fiskrätter som behöver viner med stor karaktär.

Vinet kommer garanterat att finnas med i kampen om årets vin 2014 på @Vinblogg. Att egendomen ligger 30 minuter från nya Amaronefavoriten Massimago gör inte saken sämre. Ett måste att besöka båda med det snaraste...

En speciell komplimang till Suavia som inför nästa årgång byter från traditionella vinetiketter till något mycket mer tilltalande som harmoniserar väl med det utsökta vinet!


  • Kommentarer(4)//www.diderot.se/#post510