Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vårens vita vinfynd under 100 kr, sanna mina ord!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, april 09, 2014 20:28:16

Ni som följt min blogg en längre tid vet att jag tycker det är svårt att hitta bra vita viner under 100 kronor. Men nu har det hänt...

För en tid sedan skrev jag (www.diderot.se/#post508) om sicilianska Capoccia Red från Feudo di Santa Tresa. Efter den artikeln fick jag chansen att testa även den vita versionen (via ett varuprov) och blev tillsammans med några Italienfrälsta vänner helt förförda av detta vin.

Feudo di Santa Tresa är en av Siciliens äldsta producenter och ligger på den södra delen av ön i Vittoriaregionen. Till sin hjälp har de tagit Stefano Chioccioli som ligger bakom mer än 70 viner som fått tre glas (bästa betyget) i den årliga italienska vinbibeln Gambero Rosso. Som en av Italiens mest hyllade vinmakare sjunger han terroirens förlovade sång, vilket passar min smak då jag personligen anser att terroiren har en avgörande betydelse, om du utnyttjar dess förutsättningar på rätt sätt.

Franska ordet terroir kan sammanfattas av odlingsplatsens inflytande på det färdiga vinet. Faktorer som påverkar är bland annat klimat, jordmån, underliggande geologi, odlingsplatsens lutning och riktning (solenstrålning) samt höjden över havet vilket påverkar temperaturen.
Källa: wikipedia.se

Santa Tresa Capoccia White (best sortimentet nr 74098) för 79 kr
Jordmånen där vindruvor till detta vin föds är huvudsakligen bestående av ler- och sandblandad jord med inslag av kalksten. Druvorna som används till vinet är Grillo och Zibibbo.

Capoccia White har en soluppgångsgul färg och doften får mig bara så vårlycklig. Näsan fylls av förförande intesiva friska nyanser av vita blommor, päron, hunungsmelon, citrus och en avslutande hint av färska örter (kärlek vid första sniffen).

Smaken är minst lika bra med inslag av en läcker symfoni av syra och fruktsötma. Aromer av aprikos, citrus, päron och mineraler sköljer sakta genom munnen. Vinet är renheten själv och jag måste erkänna att jag aldrig någonsin testat ett 79 kronor ett vitt vin som varit så här bra. Så nu är beställning på ett dussin flaskor inför vårens festligheter med kära vänner. Och tänk så många kramar och leenden jag skall få för detta vintips.

Lyckas producenten hålla uppe kvaliteten på detta vin över tid kommer det bli en garanterad succé på Systembolaget framöver, sanna mina ord.

Och om du frågar mig vilken mat som skulle passa så blir mitt svar en italiensk buffe med grillade grönsaker och italienska charkuterier alternativt en vårinspirerad kycklingsallad med mera.

I helgen fick jag äntligen chansen att möta vinbloggskollegan och twittervännen Magnus Reuterdal vinotinto.wordpress.com under en heldag i Stockholm. Hans intresse, passion och kunskapsspridning om Sicilianska viner har fått mig att vilja testa mycket mer från denna Ö framöver. Tack Magnus!  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post515