Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Soave från kometproducenten R. Grassi

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot mån, april 21, 2014 15:27:08

Nu fortsätter @Vinbloggs spännande utforskning av viner från Soavedistriktet. Och då känns det ju helt rätt att testa en version från en ung kometproducent i Valpolicella. Riccolo Grassi startades så sent som 1974 av Bruno Sartori. Det stora genombrottet kom när sonen Marco blev allt mer delaktig i verksamheten sedan slutet av 90-talet. Jag har hört strålande omdömen om deras Amarone och Valpolicella Superiore. Men nu riktas mina vita blickar till deras Soave.

Roccolo Grassi La Broia Soave -10 (Best sortimentet nr 74363) för 225 kr
Jordmånen på deras 2 hektar där deras Soave produceras är alluvial, en lätt sammansatt jordmån som blandas med kalksten. Vinet är producerat med 100% av druvan Garganega och fermentationen sker till 80% på ekfat och resterande del i rostfria ståltankar.

Ingen tvekan att dessa vinrankor kommer i kontakt med kalksten då både vinets doft och smak har en renhet som påminner starkt om områden där jordmån har ett dominerande kalkstens inslag.

Doften har rena fina komplexa nyanser av mineraler ihop med blommor och persika. Smaken är så oerhört balanserad. En silkeslen smekning av gommen uppstår när mineraler blandas ihop med fin fruktighet och perfekt syra. Svårt att hitta vackrare vitvin och trots att den delvis fermenterats i ekfat är vinet allt annat än ett ekfatsvin, om ni förstår vad jag menar.

Detta är ett superbt exempel på ett vin som har renhet och karaktär nog att passa med mycket i matväg. Vi hade den nu till påsken tillsammans med antipasti vegetariani och italienska charkuterier. Ingen tvekan om att även denna Soave kommer vara med i kampen om årets vin på @Vinblogg.

Så här i avslutningen av den kristna påskhögtiden kan jag inte motstå att visa denna underbara rockande italienska nunna!  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post517