Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Bravo Montalbera!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot mån, augusti 04, 2014 20:27:17

Tidigare i år testade jag ett förföriskt gott vin från den italienska producenten Montalbera, gjort på den röda druvprinsen Ruché di Castagnole (www.diderot.se/#post503). Nu har turen kommit till en Barbera D’Asti från samma duktiga producent. Och jag vill redan nu deklarera att den är minst lika lysande som sitt syskon.

Lequilibrio Barbera 'Asti DOCG -11 (nr 71594) från Società Agricola Montalbera

Egendomen ligger i Castagnole Monferrato som är placerad i den nordvästra delen av Italien i vindistriktet Piemonte. Druvorna till detta vin är 100% Barbera med en snittålder på ca 20 år för vinrankorna.

Doften är intensiv med suggestiva nyanser av läder och tobak precis som från barndomens släktkalas. Smaken är bara så god med fin syra, läckra tanniner och ändå en silkeslen uppföljning där plommon- och körsbärsdrömmar sköljer över munnen. Som skönheten och odjuret i samma flaska.

För 205 kr är den en garanterad följeslagare till höstens kommande köttgrytor och nya pastaexperiment och ett vin för ordinarie sortimentet bara vi svenska vinkonsumenter hjälps åt lite. Och bara att gratulera producenten Montalbera till ännu en vinframgång med en intressant balanserad smakresa att förmedla.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post533