Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 från Gaja

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, oktober 16, 2014 19:55:37

Brunello (lokal klon av druvan sangiovese) di Montalcino (vacker medeltida stad i södra Toscana) är för mig personligen evigt förknippat med Toscansk superkvalitet och med det följer tyvärr nackdelen med höga priser. Så när jag på Hansakompaniets Systembolag fick syn på ett vin från kultproducenten Gaja fick jag klara köpvibbar!

Angelo Gaja måste vara Italiens mest framgångsrika vinmakare. Hans viner har erövrat fler ”Tre glas” betyg i vinbibeln Gambero Rosso än någon annan. Han gör toppviner i såväl Piemonte (Barolo och Barbaresco), som i Montalcino och Bolgheri i Toscana. Vinföretaget i byn Barbaresco grundades 1859 av Giovanno Gaja, Angelos farfars far. Angelo utbildade sig till enolog och när han tog över företaget startade han ett kvalitetshöjande förbättringsarbete som gjorde honom till en frontfigur i ”den italienska vinrevolutionen” Källa: Vinunic, www.terlatomontalcino.com

Santa Restituta är skyddshelgon av ön Ischia (utanför Neapel, Italien), där hon mirakulöst befriades från sina hedniska torterare som hade planerat att döda henne i havet. Neapels Katedral består bland annat av Basilica di Santa Restituta och några av de mest fantastiska konstverk från den italienska medeltiden och renässansen. Denna kyrka besökte jag lämpligt nog tidigare i sommar och tog ovanstående bild.

Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08

Doften är sagolik med storslagna nyanser av nypon, vit- och svartpeppar, körsbär, basilika, rosor och italiensk choklad! Smaken är av hallelujanivå med en fantastisk syra och balanserade tanniner. Enormt tilltalande smakaromerna fyllda av torkade körsbär, balsamico, te, tobak, nypon, basilika och njutbara chokladaromer.

Ett makalöst bra matvin som redan levererar på topp trots sin ungdom. Vinbloggen delar ut 8/10 möjliga Vinbloggskorkar redan nu. Och mer kan det eventuellt bli med några års lagring.

Bravo Gaja!

PS.
Just denna årgång av vinet är slut på Systembolaget men årgången efter har precis kommit ut.
Brunello di Montalcino från Gaja (nr 92234) för 329 kronor  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post540