Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Giol - Ekologisk Prosecco helt naturligt!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, oktober 23, 2014 21:18:21

Italienska bubbel gör mig allt mer nyfiken och när jag fick chans att testa en ekologisk Prosecco från producenten Tenuta Giol var det bara att säga ja tack. Egendomen har långa rötter ned i vinhistorien och etablerades redan 1427. Men producenten får ursäkta för jag mer intresserad av vad som hänt senaste hundra åren.

1919 köptes egendomen av Giovanni Giol, som nyligen hade återvänt från Mendoza i Argentina, där han hade emigrerat i mycket ung ålder. Där hade han byggt upp ett vinimperium och en av de största vingården i världen. Tillbaka i Italien, han köpte hela egendomen av familjen Papadopoli. Idag är hans barnbarn Luisa ansvarig och fortsätter stolt förvalta och utveckla detta paradis med hjälp av sin son Vittorio.

Ekologiskt så det förslår!
Giol strävar efter att kombinera högsta kvalitet med största respekt för miljön, det är därför de brukar alla 30 hektar av vinodlingar med ekologiska produktionsmetoder.De använder inte insektsmedel eller konstgödsel, utan använder i stället produkter av vegetabiliskt, animaliskt eller mineraliskt ursprung som erbjuder lägre toxicitet för vinstockar och mindre föroreningar för både mark och grundvatten. Och allra mest glädjande är att egendomen uppnådde certifiering redan 1987. (Svenska Krav-märkningen kom till 1985, för att sätta in det i ett perspektiv)

Giol Prosecco Organic Brut (nr 77708) för 89 kr
Druvan i Prosecco är vanligtvis Glera (även kallad Prosecco) som i detta bubbel, men man tillåter även druvblandningar med tillägg av exempelvis Bianchetta.

Men nu äntligen över till det goda vinet. Färgen är ljusgul och doften är påtagligt fruktig med inslag av päron och persika tillsammans med en angenäm blommighet. Smaken är torr och munnen fylls av läcker frukt och syra som får alla smaklökar att vakna till liv. En ren upplevelse som verkligen ger valuta för pengarna. Passar utmärkt både till fördrink eller till exempelvis en vegetarisk risotto som vi valde som tillbehör.

Märkligt att vinet fortfarande håller till på Systembolagets beställningslista. Men detta är säkert kortvarigt då allt fler blir intresserade av att köpa goda ekologiska viner.  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post541