Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Indiansommar i Bordeaux som går igen…

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot ons, december 03, 2014 20:16:13

Indiansommar i Bordeaux som går igen…
Sommaren 1978 i Bordeaux var det många vinmakare som befarade det värsta för årets skörd, men sedan kom ett mirakel där september levererade perfekta förhållanden. Så när skörden startade första veckan i oktober hade många frågetecken rättats ut och årgången blev för många producenter riktigt lyckad.

Bordeauxegendomen Château Cos d'Estournel (Deuxièmes Crus) som ligger i appellationen Saint-Estèphe har alltid varit en kär följeslagare sedan jag upptäckte Bordeauxviner i början av 80-talet. Egendomen består idag av 91 hektar med 60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot.

Lyckligtvis har jag sparat några ålderstigna flaskor av årgångarna 61, 78 och 82. Och nu har turen kommit till en -78 som ju inte är en speciellt omskriven årgång. Men vad gör väl det när det är ett moget vin från en topproducent från Bordeaux som alltid levererar hög kvalitet.

Färgen är mörkt tegelröd. En fyllig doft av stall och svarta vinbär möter mina luktsinnen och signalerar till mitt vinminne att äntligen ett underbart Bordeauxvin. Smaken är frisk med härliga aromer av svart vinbär, kaffe, peppar och färska örter. En fantastisk syra ihop med tanninerna som fortfarande är spänstiga trots sina trettiosex år på nacken och som imponerar stort. En riktig läckerhet som fick inviga den analkande vintern.

Så summa summarum är Bordeaux, var mitt vinintresse började, och för det är jag evigt tacksam. På grund av de ständigt ökade priserna så har min smak blivit nödgad att söka andra områden vilket jag är ännu mer tacksam över. Men snart är det dags att återupptäcka Bordeaux från en annan spännande sida...  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post546