Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Mago - gudagott rosébubbel från Massimago

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 18, 2015 19:19:29

Nyskapande viner
I mars 2014 fick jag för första gången bekanta mig med viner från Venetoproducenten Massimago. Jag blev fullkomligt förförd av de nyskapande viner som vingeniet Camilla Rossi Chauvenet lyckas åstadkomma. Egendomen väcktes till liv så sent som 2003 och första årgången föddes året därpå. Ordet Massimago är en lek med det latinska uttrycket “Maximum Agium” som betyder största möjliga behållning. Egendomen som producerar endast 4000 flaskor per år av detta vin ligger inbäddad bland kullar drygt 1 km från Roccolo Grassi i östra Valpolicella och består idag av 11 hektar. Den ligger på 150-300 meter över havsnivån och jordmånen består av kalksten, märgel och lera.
Källa: www.massimago.com samt www.clubamarone.se

I veckan så fick jag en stor positiv överraskning när en vän (som enligt min uppfattning är en av Sveriges främsta experter på viner från Veneto) hade vänligheten att ge mig en flaska Mago som är Massimagos rosébubbel. Vinet finns tyvärr inte i Sverige än. Detta gjorde mig extra nyfiken då jag tycker att området även producerar magiskt goda vit- och roséviner trots att Veneto är mest känt i Sverige för sina rödviner, speciellt Amarone.

Min nyfikenhet för detta rosébubbel blev så stark att det blev öppnat redan nu i helgen. Och vilken vinupplevelse det blev.

Vinet som det bara produceras 4000 flaskor av, är gjort på 100 % Corvina (rödvinsdruvan som används i Amarone) som skördas redan i augusti. Färgen är precis den som jag tycker roséviner skall ha, bara en touch av rosa/aprikos och bortom allt vad jordgubbsfärg är.
Extraordinärt bubbel
Doften är förförisk med en kombination av mineraler och stänk av jordgubb, persika och nyskördade aprikoser från Amalfikusten. Och smaken ger mig gåshud vilket inträffar max 5-10 gånger per år när jag druckit något alldeles speciellt gott vin. Aromer av superläckra mineraler sköljer över gommen och lägger sig som ett angenämt täcke över smaklökarna. Frukten med svaga nyanser av smultron ihop med en perfekt balanserad syra skapar något extraordinärt och tacksamt nog stannar den underbara smaken kvar i munnen länge. Har testat många bubbliga viner från Franciacorta (Italiens svar på Champagne) men detta slår allt i jämförelse.

Synd att vinet ännu inte går att köpa i Sverige, men om den kommer hit så står jag först i kön. Och stort tack PA för att du gav mig chansen att få testa denna gudagåva till vin.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post551