Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Amarone risotto!

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot mån, januari 26, 2015 19:16:23

Amarone risotto
Vi svenskar har verkligen tagit Amaroneviner till våra hjärtan. Den karakteristiska bittra smaken i kombination med den ljuvliga sötman är den enkla förklaringen till detta kärleksförhållande. Så varför inte ta och utnyttja detta även i matlagning, speciellt till risotto som jag har extra stor passion för.

I denna rätt har jag valt att använda mig av följande ingredienser:
- Allegrini Amarone -97
- Prima svenskt kranvatten
- Arborioris 350 gr (rundkornigt ris som är döpt efter staden Arborio, i Poslätten, där den växer)
- Grönsaksbuljong
- Pancetta (går bra med ekologisk bacon också)
- Portabello
- Ekologiskt smör
- Olivolja från Foglia.se
- Ekologisk svartpeppar
- Parmigiano


The "Silverspoon project" proudly presents Amarone risotto (134/2000)
Börja med att hetta upp olivoljan tillsammans med smöret och häll i riset under omrörning. När riset sugit åt sig av olivsmörblandningen är det dags att hälla i 2 dl Amaronevin. Låt blandningen få sjuda och ta del av allt det goda vinet. Lägg därefter i grönsaksbuljongen tillsammans med lagom mängd vatten, då det är viktigt att inte dränka risotton, utan istället ge den mer vätska allt eftersom den begär så.

I med Pancettan och låt den få koka ihop med den magiska blandningen. Fortsätt med mer vatten allteftersom riset börjar bli färdigt. På slutet i med svampen och när den är klar är det bara rikligt med Parmigiano, en skvätt mer vin och svartpeppar som kvarstår innan rätten når sitt smakklimax. Häll därefter ett glas i kocken, så blir han på ett strålande humör.

Utan minsta tvekan den godaste risotto jag ätit (om jag får säga det själv) och nästa gång blir det Massimago Amarone som står för samspelet.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post552