Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Montelena - USA:s bästa Chardonnay?

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 01, 2015 16:00:47

Viner från Napa Valley i Kalifornien har sedan länge varit en stor smakfavorit för Vinblogg även om vår plånbok ibland har protesterat högljutt. Så när jag nyligen åkte till södra Kalifornien hade jag för säkerhets skull med mig en Chardonnay från Chateau Montelena från årgång -11. En av de allra bästa Chardonnayvinerna du kan hitta i USA och det säger inte så lite. Och när vinet i Sverige kostar ca 300 kr så kostar den i de vinaffärer runt San Diego trakten som jag besökte ca 450 kr. Så vilken jäkla tur att jag tog med mig en flaska hela vägen från Sverige. För även om Kalifornien förför på många sätt så är mina smaklökar objektiva när det kommer till att avgöra om ett vin är gott eller ej.

Du som följer Vinblogg regelbundet har säkert noterat att jag hyllat den förra årgången av denna magiskt goda Chardonnay. www.diderot.se/#post501 Och den nu lanserade årgången 2011 lever verkligen upp till alla förväntningar.

Chateau Montelena Chardonnay (nr 71649) för 301 kr
Chardonnay lover som jag är, så blir jag hänförd av vinets underbart balanserade doft och med smaknyanser av mineraler, mango, ananas, citrus och nötter. Så silkeslent förföriskt men ändå samtidigt en fyllighet som skapar magiska under i gommen.

Prata om vin till en ljuvlig skaldjurssymfoni, allra helst med hummer i huvudrollen. Och vilken tur att vi svenska vinkonsumenter kan köpa den till reapris jämfört med vad den kostar i delstaten där den produceras. Bara att tacka producenten och den svenska importören Terrific Wines för denna givmildhet. Och det skall vi genast återgälda genom att köpa slut på lagret. För tro mig, USA:s troligen bästa Chardonnay är värd varenda krona.
  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post553