Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Rustenberg - Förföriskt goda Chardonnaytårar!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 08, 2015 17:17:05

Den mest odlade vitvinsdruvan globalt är Chardonnay och det är lätt att förstå då den är lättodlad och tar fram det bästa ur den jordmån den lever i. Men i Sydafrika är det Chenin Blanc som står för 18% av den totala produktionen och Chardonnay för endast 8%. Något märkligt med tanke på hur bra Chardonnayviner som kommer från Kapprovinsen.

Producenten Rustenbergs historia startade redan 1682 och redan på 1700-talet producerades ca 3000 lådor. Nu ägs egendomen sedan mer än 60 år av familjen Barlow med Simon vid rodret sedan 1987.

Min första bekantskap med egendomen var när jag testade deras superchardonnay kallad Five Soldiers som tyvärr inte finns tillgänglig i Sverige förnärvarande. Men deras Stellenbosch Chardonnay visade sig vara en värdig ersättare som mer än väl visar vilka fantastiskt goda viner producenten är i stånd att skapa.

Rustenberg (2885) Chardonnay, 2013 för 121 kr

Färgen är vackert solgul och med angenäma dofter av fat, päron, vanilj och apelsinskal öppnar upp sig som en inbjudan till en förförisk vinupplevelse. För smaken imponerar stort (likt sitt mer berömda syskon) och skapar ett habegär efter fler droppar. Välbalanserade aromer leker sig genom munnen och frukten är så härligt fylld med en trevlig syra. Här finner du valnötter, citrus, vanilj och aningens mineraler i fin harmoni. För dessa pengar är det ett sant vinfynd och kan rekommendera att köpa så många plånboken tillåter, för detta vin kommer skänka många glädjestunder framöver.  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post555