Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Les Champauvins - Rödvinsfynd från Rhone

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot fre, februari 13, 2015 18:48:13

Viner från sydfranska Côte du Rhône är det svårt att bli trött på då vinerna har en stor variation med oftast extremt hög kvalitet. Inte mindre än 21 olika druvor odlas och ca 95 % är rödvin. Och med områdets varierande terroir hittar du garanterat ett vin i din smak.

Nu i februari släpptes ett vin från producenten Alain Jaume. Druvorna till detta vin kommer kommer från vingården Les Champauvin som består av 34 hektar. Vingården är belägen precis i kanten (3 meter för att vara exakt) av den norra gränsen till älsklingsområdet Châteauneuf du Pape.

Här är jorden fylld av röd lera och stenar (småsten stenar av kvarts). Mängden stenar skapar ett heltäckande lager på marken och under sommaren på dagtid kan temperaturen stiga till 55° C . Den ackumulerade värmen kommer tillbaka till vinstockarna under nätterna. Dag efter dag leder detta till att druvorna kan nå en perfekt mognad. Och med denna terroir likt sin mer kända granne, var det bara ett måste att testa vinet.

Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2012 (92010) för 121 kr
Druvkombinationen är 70% Grenache noir, 20% Syrah, 10% Mourvèdre. Lika bra att direkt be er att notera att vinet skall serveras i 16 grader då det är packat med läckerheter som hålls i tyglarna av en balanserad temperatur.

Färgen är ogenomträngligt svartröd och doften är en härlig suggestiv bekantskap med inslag av hallonlakrits, plommon och viol. Precis vad man önskar sig av ett vin från dessa trakter. Och smaken gör dig ännu lyckligare. För smakaromer av hallon, lakrits, viol, färska örter och en helt perfekt kryddighet. Ett sant Hallelujah-moment att testa detta vin och för 121 kr är det ett givet megafynd. Men skynda på innan den tar slut!


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post556