Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Ripasso - it ain't over until the fat lady sings

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot lör, februari 28, 2015 17:38:37

Ordspråket ”It ain’t over until the fat lady sings” hör man ofta i sportsammanhang, speciellt i USA. Det betyder att man aldrig skall ge upp trots bara minuter kvar av matchen. Men uttrycket har egentligen koppling till Wagneroperan Nibelungens ring där Brünhildes avslutningsaria på 10 minuter markerar slutet för föreställningen. Nu har vi tack vare Systembolaget fått en annan mening för detta kända ordspråk.

Ripasso
Från producenten av Palazzo Maffei har den svenske importören Stellan Kramer tagit hem en specialutgåva av Valpolicella Ripasso. I hjärtat av Valpolicella, nordöst om Verona, ligger familjen Cottinis egendom. En toppmodern anläggning med 30 hektar vingårdar i området Val d’illasi (en av de största så kallade Lessinia-dalarna). Med terrasserade sydsluttningar ger detta utmärkta förhållanden för vinodling. Vinet produceras med små skördeuttag och starkt kvalitetsfokus, vilket vi "vinfreaks" uppskattar mycket.

The Fat Lady Sings (nr 78921) Valpolicella Ripasso för fyndpriset 109 kr
Detta välgjorda Ripassovin på druvkombinationen 70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Molinara har framställts genom att man låtit vinet jäsa en andra gång tillsammans med skal från deras Amaroneproduktion vilket ger struktur och kraft till vinet. Därefter har det legat 18 månader på ekfat.

Ett friskt och fylligt vin med förföriska aromer av choklad, körsbär, hallon, färska örter och vanilj. Välbalanserat med fin syra, runda tanniner ackompanjerar perfekt och smaken sitter i länge. För dessa 109 kr får du otroligt mycket vin för pengarna. Ett vin som gjort för att avsluta vardagen på bästa sätt och hälsa helgen välkommen. Och i matväg går den bra till både pestokyckling, ostar och lite mer kraftfulla kötträtter. Bara att gratulera importören till ett lyckat beslut att låta oss svenska vinkonsumenter få njuta av ett riktigt gott rödvin utan att det kostar skjortan. Synd att den är på beställningssortimentet, men mer än väl värt besväret.


  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post558