Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Il Pino från Biserno - Ny supertoscanare i vardande!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot mån, juni 22, 2015 20:35:56

Supertoscanare
Flera av er läsare har säkert hört talas om viner som kallas för supertoscanare och ännu bättre smakat någon av dem. Begreppet myntades av Robert Parker efter han hade blivit trollbunden av experimentviner från ljuvliga Toscana. Men historien har sin början redan på 40-talet då Marchese Mario Incisa della Rocchetta slog sig ner i Bolgheriregionen längs med den toscanska kusten. På sin nyinköpta hästranch planterade han Cabernet Sauvignon vinrankor från Chateau Lafite i Bordeaux. Egendomen fick namnet Tenuta San Guido och vinet fick namnet Sassicaia. Toskanske vinoraklet Piero Antinori lyckades 1968 övertala Roccheta att få distrubuera 600 låder av vinet till den internationella vinmarknaden. Och 10 år efter vann vinet en prestigefylld tävling i London där den fick benämningen världens bästa Cabernet Sauvignon vin.

Sedan dess finns många supertoscanviner, som numera säljs till väldigt höga priser och är du nyfiken finns listan via denna länk. (Tur att jag hann testa ett flertal av dessa viner innan all berömmelse hann sätta sig på priset) http://tuscany-wine.com/super_tuscans.htm

Egendomen Tenuta di Biserno ligger i orten Bibbona sex mil söder om Pisa, precis granne till Bolgheriområdet. Här har levande vinlegenden Lodovico Antinori byggt upp en fantastisk egendom med planteringar av den klassiska franska druvkombination (Bordeauxblandning) Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Egendomen har idag ca 67 ha och den komplexa jordmånen består av slam, sand och lera. Jordmånen är väldigt rik på mineraler vilket även återspeglas i vinerna från området. Även mikroklimatet är unikt med varma somrar som balanseras upp av en svalkande Medelhavsbris.

Vi har testat en av två Bisernoviner som säljs på Systembolaget. Och prisklassen är verkligen på helt olika nivåer. Il Pino kostar bara en tredjedel av deras prestigevin kallat Biserno. Och jag kan redan nu avslöja att Il Pino är värd varenda krona. Biserno får jag återkomma när jag lyckats få någon att dela kostnaden med.

Il Pino di Biserno 2010 (beställningssortimentet 75838) för 355 kr
Färgen är vackert mörkt tegelröd och doften förför mitt sinne ända in på djupaste neuronnnivå. Doft av mörk italiensk choklad och fjäderlätta nyanser av svartavinbär bildar en sanslöst förförande doft som signalerar mästerklass.

Smaken är så perfekt ren och nyanserad tillsammans med en kombinerad kraftfullhet. Tusentals silkeslager av smakaromer som behagar. Som att boka in sig på ett sjustjärningt lyxhotel med all inclusive. Här får du en avskalad aromparlör av choklad, mineraler, smakfull kryddighet och perfekta silkeslena tanniner. Vinet dricks droppe för droppe med extremt välbehag. Bara att buga och bocka inför denna vinkonst i världsklass. Detta vin är från och med nu en av mina allra största favoriter.

Cabernet Franc dominerar
Endast mästare kan behärska viner på ett fulländat sätt, där Cabernet Franc är den dominerande druvan. Men när det händer skapas stor vinmagi. Och detta vin innehåller en stor andel Cabernet Franc och är ett sanslöst gott bevis på vad druvan kan åstadkomma i sina allra bästa stunder.

Svensk vinmakare
Att egendomens vinmakare heter Helena Lindberg och kommer från Sverige gör denna historia ännu bättre. För min smakerfarenhet säger mig att det måste till en kvinnas sinnen och handlag för att skapa denna renhet i smaker med samtidig elegans. Vill du läsa mer om den fd kemiingenjören som sadlade om till ett drömliv som världsledande vinmakare, så kan du med stort nöje läsa artikeln som Vinbanken har skrivit i detta ämne. http://vinbanken.se/2014/01/20/en-vinmakares-drom-i-maremma/  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post570