Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Världsklass Pinot från Giulia Negri i Barolo/Langhe

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 03, 2015 16:20:43

De flesta vet ju att i Bourgogne hanterar man Pinot Noir druvan allra bäst. Och för druvan Nebbiolo så är Barolodistriktet självklart på topp.

Men vad händer när man väljer att producera Pinot Noir i det traditionsfyllda området Barolo? Vinbloggen har i sommar besökt vingeniet Giulia Negri i La Morra. Hon är allmänt känd som Barologirl och allt hon tar i blir till stor vinkonst. Byn där Giulias egendom finns ligger 6 km från orten Barolo och är en sagoby som ligger högt upp med magisk utsikt över Piemonte.

Barolo Girl!
När vi äntligen fick chans att möta henne personligen för första gången så mötte vi en underbar person som man bara tar till sitt hjärta. Så jordnära och med en enorm passion för sitt hantverk. Hennes ögon säger allt hur mycket hon är beredd att lägga ner för att nå perfektion i varje flaska som lämnar den vackra egendomen. Vi hade även möjlighet att få träffa även hennes mamma och nära vänner när vi testade deras viner i egendomens trädgård. Har aldrig känt mig så avslappnad på en vinprovning tillsammans med alla dessa ljuvliga människor. Så mycket värme i all enkelhet och dessutom med världsklassviner i glaset. Kan det bli bättre?

Om man heter Negri, kommer från La Morra och gör vin så finns det stora förväntningar redan från början. Men varför tyngas av detta arv när man kan skapa en helt ny dimension av viner från detta förtrollande vindistrikt. Att hon gör framtidens viner går inte att ta miste på. En mix av tradition och uttrycksfulla viner där smaken blir mer dominerande och tanniner ackompanjerar till fulländning istället för att ta över hela upplevelsen.

Detta nya vinorakels resa kan inte beskrivas på bättre sätt än hennes egna ord ”now that the Baroloboys have grown up, time may have come for us, the Barologirls”. Och vi vinfans är beredda att följa med på denna spännande smakresa.

Nu över till vinet

Giulia Negri Pinot Nero La Tartufaia -12 från Langhe (Systembolaget nr 78893) för fyndpriset 175 kr
Giulia vill gärna hämta intryck utifrån och inte minst från Frankrike och Bourgogne. Det märks verkligen i denna ytterst goda Pinot Noir från vinhelgedomen i Barolo/Langhe området.

Färgen är vackert rubinröd och doften underbar med fylligt komplexa nyanser av skogshallon, rosmarin och en avslutande vaniljtouch i sann perfektion.

Smaken gör mig bara så lycklig... Som Pinot Lover har jag hittat favoriter från såväl Bourgogne, sydafrikanska Hermanus, Oregon och Nya Zeeland. Men här är något som får mig att öppna alla sinnen extra mycket med en kombinerad elegans och samtidigt kraftfullhet. Smakaromer av mörka skogshallon och körsbär, enbär, rosmarin och helt perfekta tanniner. En sagolikt god Pinot Noir från ett vinorakel där endast himlen är begränsningen.

Förföriskt gott
Så förföriskt gott och som passar till det mesta i matväg. En personlig favorit som varmt kan rekommenderas att köpa på sig innan övriga världen har upptäckt denna magiska vinkonst. För då talar vi om helt andra prisnivåer än de 175 riksdaler en flaska kostar idag.

Återkommer senare under hösten med hennes Baroloviner som bara är så bra… Så fortsätt följa Vinblogg så kommer du garanterat få goda tips för både vardag och fest. För varför dricka annat än de godaste vinerna.  • Kommentarer(3)//www.diderot.se/#post575