Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Spanska supervinfyndet Orto från Montsant

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 17, 2015 16:46:23

Montsant
Att grannen Priorat medverkat till det nya spanska vinundret är välkänt, men Montsant har däremont spelat en mer blygsam roll fram till för ett par år sedan. Trots att de ligger i anslutning till varandra är jordmånen helt annan, där Priorat har svart jord kallad ”Licoreras” medans det är en mer rödaktig jord med skiffer och granit i Montsant. Området fick sin DO klassificering (Denominación de Origien) så sent som 2001, men det har odlats vin i området sedan romartiden.

Orto Vins
Egendomen Orto Vins ligger i orten El Masroig som är beläget ca 15 mil sydväst om Barcelona. Egendomen drivs av det katalonska vinoraklet Joan Asens som idag hjälper flera av de absoluta topproducenterna i Priorat. Joans rykte vilar dels på hans tid som chefsenolog på det berömda vineriet Álvaro Palacio i DOQ-området Priorat. Asens har också haft en viktig roll bakom det legendariska vinet l’Ermita.
Källa: Hittavin.se

Orto -13 från Montsant (Systembolaget best.nr. 71602) för superfyndpriset 156 kr
Vinet med den mycket vackra etiketten är gjort på druvkombinationen 55% Samsó, 29 % Granatxa, 6% Cabernet Sauvignon, 10% Ull de Llebre. Jordmånen där druvorna odlas är främst bestående av kalksten, grus, lera och skiffer.

Orto - En sann hallonlakritsdröm
Färgen är mörkröd som tjurblod. Och redan från första sniffen så möter jag en stor positiv vinöverraskning som gör mig lycklig. Elegant men samtidigt mycket fräsch doftblandning av hallonlakrits och färska örter.

Smaken är bara så bra...
Fylld av kraft och med samtidig silkeslen elegans förförs mina smaklökar. Hallonlakrits ihop med vanilj och rosmarin dominerar. Kombinera detta med små runda perfekta tanniner och perfekt syra så finner du ett vin som imponerar. Stor vinkärlek för relativt få kronor gör det till ett superfynd och en ny favorit. Passar perfekt till såväl lyxburgare, ribs från Iberico och rådjurssadel.

Så modernt och välgjort kvalitetsvin från spanska Montsant, gör att området och producenten förtjänar speciellt fokus inför framtiden. För sanna mina ord, från detta område och speciellt från Joan Asens kommer stora viner att produceras framöver och denna godsak är ett ypperligt bevis på detta. Skål och trevlig helg.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post577