Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Le Rive från Suavia - På toppen av vitvinsberget

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 13, 2016 20:52:46


I somras var vi på besök i området runt italienska Gardasjön. Från detta område når du röda Valpolicella, vita Soave och bubbliga Franciacorta inom en timma. Så vackert område som kombineras med världsklassviner, utsökta råvaror och vackra vyer. Om jag lägger till staden Verona på toppen av detta så förstår du säkert varför jag blev helt såld.

Området Soave ligger ca 30 min från Gardasjön och är ett så vackert område där livet levs stillsamt med stor värdighet. Här finner du några av Italiens allra mest spännande vitvinsproducenter. Om du följt vinbloggen så har jag berättat om viner från de kvinnliga vinmakarna på egendomen Suavia (www.diderot.se/#post510) som fått mig förälskad i viner från området. För dessa systrar kan hantera vita viner som få andra på denna planet.

Besöket var en av sommarens allra största upplevelser. Vi fick möta Alessandra och Valentina Tessari. Två av de tre systrarna som sedan flera år driver egendomen på ett mycket framgångsrikt sätt. Tjejerna visar stor ödmjukhet inför sina framgångar som vinproducenter. Det gör det extra kul att få förmedla mina intryck får denna superproducent. Och att de gör några av Italiens bästa vitviner vågar jag säga utan minsta tvekan.

Garganega 100%
Egendomen producerar huvudsakligen druvan Garganega och de kommer från 60-åriga vinstockar som odlas på 120-280 meters höjd över havsytan. Vinet som testas innehåller samma druva som deras fantastiska fisk- och skaldjursvin Monte Carbonare, men med en helt annan parlör.

Le Rive Soave Classico 2011 (Systembolaget nr 79721) för 249 kr (kommer åter jan/feb)

Ett WOW vin
Gyllengul färg med aningens grön ton signalerar stor karaktär från början. Doften är ljuvlig med mästerliga mineraler tillsammans med nässlor, gula äpplen, citrus och lätt touch av honung.

Smaken är bara wow och helt perfekt! Det startar med att gommen fylls med en sanslöst behaglig silkeslen oljighet. Helt fantastiska smaknyanser med mineraler i världsklass tillsammans med gula äpplen, citrus och akaciahonung. Så oerhört gott att det är svårt att sätta ord på denna totala perfektion. Att smaken sitter i +120 sekunder är bara att tacka för när det bjuds på ett magiskt gott livselixir. Ett av de allra bästa vita viner jag någonsin testat.
Vinet passar utmärkt till såväl pastarätter som fågel och ost.

Systrarna Suavia har gjort det igen och senaste releasen höjer kvaliteten ytterligare, till en nivå i absoluta världsklass. Grazie mille Suavia för ett fantastiskt minne och för gudomligt goda viner. Jag kommer för evigt vara en trogen fan.

Vinet kommer självklart att vara en het kandidat för årets vin på Vinblogg när juryn möts den 23 januari.


  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post583