Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Risotto con arancia rossa di Sicilia e salmone (137)

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 20, 2016 13:20:42

Våren lyser fortfarande med sin frånvaro så lusten att komma ut och grilla i trädgården har inte infunnit sig ännu. Så det får blir till att dra nytta av vinterns primörer. Blodapelsin från Sicilien är en stor favorit med sin alldeles speciella smak.

Antocyanin ger den röda färgen
Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några få platser på jorden, främst på Sicilien. Den vanligaste sorten Sanguinello skördas på ön fram till mars. De sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperaturskillnader som kan variera med 14 grader mellan dag och natt vilket gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan och ämnet ger även den röda färgen.
Källa: wikipedia

Risotto con arancia rossa di Sicilia e salmone (137) by the Silver Spoon Project
Börja med att göra risottobasen. Jag använder mig av Carnaroliris som kommer från området mellan alperna och Poslätten. När riset har sköljts i kallt vatten 3-4 gånger så låter jag den få fräsa i smör under någon minut innan 2 dl vitt vin tillsätts. Sedan är det tålamod som gäller där vatten och buljong tillförs och som sakta får sjuda in i riset. När halva tiden gått är det dags för 3 blodapelsiner att få skapa både färg och smak till riset. Avslutar med att lägga i Italiensk hårdost (gärna Parmigiano Reggiano) precis när risotton är klar.

Under tiden har ekologisk lax fått stå i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Rätten är en fröjd för såväl öga som smak. Så gott med syran och fruktsockret från blodapelsinerna tillsammans med sältan från osten. Den krämiga friska risottosmaken gör sig fantastiskt bra ihop med laxen. En ny smakfavorit!

Till denna rätt serverades utmärkta Cà del Magro från Gardasjön.


  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post589