Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Canalicchio di Sopra - Brunello di Montalcino

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot mån, maj 02, 2016 21:50:20

Brunello di Montalcino när den är som allra bäst!
Canalicchio di Sopra är en globalt hyllad producent från Toskanska samhället Montalcino. Det är en stor ära att få testa deras magiska Brunello di Montalcino från årgång 2011 samt Rosso di Montalcino från 2014.

Egendomen etablerades av vinpionjären Primo Pacenti 1962 och har funnits nästan lika länge som undertecknad. Få producenter kan hantera Sangiovese på ett mer briljant sätt och deras viner är utan tvekan bland de allra bästa från området. Idag drivs den av tredje generationen med Simonetta, Marco och Francesco i ledningen. Förutom att producera viner i världsklass har de även en wine relais som får bli ett framtida resmål. (www.canalicchiodisoprawinerelais.it)

Brunello di Montalcino Canalicchio di Sopra -11 (Systembolaget nr 76694) för fyndpriset 576 kr
Färgen är så underbart vacker med mörkröda nyanser. Lägg till en doft som är bland det mest förföriska jag stött på i vinsammanhang. En symfoni av choklad, mogna körsbär, tobak, nypon och rosor förför mitt doftsinne och skapar ljuvliga drömmar.

Och det allra bästa är att smaken är så chockerande bra med sagolika nyanser av choklad, körsbär, plommon, övermogna nypon, färska örter, överraskande inslag av saffran och helt perfekta tanniner. Ett extraordinärt bra vin som nästan får mig att tappa andan av lycka. Blir enormt imponerad över vad vinlandet Italien är kapabelt att leverera och detta vin är från den allra högsta skolan. Bravo!

Detta är utan tvekan en av årets allra bästa vinupplevelser, trots att det ännu bara är vår. Ett vin att filosofera till och som du vill njuta av länge och med stor andakt. Trots att vinet kostar över 500 kronor är det värt varje krona flera gånger om. Och finns utan minsta tvekan med i kampen om årets vin på Vinbloggen. Om du undrar vad som passar i matväg till just detta vin så kan jag intyga att det går till det mesta. Testa det mer än gärna med en saftig ryggbiff eller en Spaghetti Carbonara fylld med rikligt av Pancetta och Parmigiano Reggiano.

Har även testat deras Rosso di Montalcino (76830) från 2014 för 270 kr.
Kungligt rubinröd färg skapar ett första intryck. Doften är fortfarande något präglad av vinets ringa ålder men har angenäma nyanser av svart te, svarta vinbär, blåbär och körsbär.

Smaken är läcker med en härlig syra och trevligt finstämda tanniner som kompletteras av körsbär, blåbär, vanilj och svart te. Ett underbart vin som behöver några års lagring för att nå sin fulla potential. Och trots att 2014 var en utmanande årgång för området så har Canalicchio di Sopra gjort ett utmärkt vin, som jag mer än gärna dricker på nytt. Vill dessutom gärna framöver få testa vinet i fler årgångar då jag tror att det finns mästarklass även i denna Sangioveseskapelse.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post592