Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Porco Rosso från Roxanich - En ny grill(s)vinsfavorit

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot mån, maj 16, 2016 20:44:33

Har genom åren testat viner från ett 15-tal kroatiska vinproducenter. Och utan tvekan kan jag säga att Roxanich är min personliga favorit. Kroatiska viner blir allt bättre och Roxanich är redan uppe i den högre skolan.

Har tidigare blivit förtjust i producentens Super Istrian cuvée www.diderot.se/#post561 Här kommer en repris på bakgrunden till egendomen och dess korta men lyckosamma väg till framgång.

"Mladen Rožanić har jobbat i Rhônedalen (Rhône) och lärt sig hantverket från grunden genom kontakten med framstående franska vinodlare. Och där föddes även visionen att få producera toppviner från Istrien. Han började sökandet efter de mest gynnsamma odlingsområdena i Istrien. Året 2004 stötte han på vinmakaren Antun Banko, en producent från Kosinožići nära Nova Vas. De fann ett gemensamt intresse och passion för att ta fram det bästa från västra Istrien. Under fyra år, planterade de 23 hektar i röda jordar nära Višnjan, ett område som har en idealisk terroir för vinodling."

Naturvinet Porco Rosso -11 från Roxanich (Systembolaget Nr 75485) för 189 kr
En svartröd färg bjuder in till en stor vinupplevelse. Lägg till en ack så förföriskt komplex doft av skogsbär, svampskog och vanilj. Smaken är grymt (nöff, nöff) bra med ljuvlig syra tillsammans med rena nyanser av mörka bär, färska örter, vanilj, frisk enbärstouch och välslipade tanniner. Bättre vin till grillad fläskfilé får man leta efter. En äkta Porco Rosso och ny personlig grillvinsfavorit!!!

För 189 kr är vinet en underbar bekantskap som jag bara längtar efter att få testa på nytt. Krotatien är på allvar med på den globala vinkartan med denna fina representant.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post593