Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Uccelliera Brunello di Montalcino - En mästers verk!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot ons, juni 29, 2016 21:05:48

En ny mästare är född!
Ingen tvekan om att Andrea Cortonesi i Montalcino är en av Italiens mest intressanta vinmakare. Hans viner har redan fått hyllningar som nästan slår i taket. Att han vågar utmana och experimentera på såväl vinfält som i källare gör det extra spännande och kan mer än väl förklara framgången. Vinerna som jag testat från Uccelliera är så otroligt spännande och ett av de största utropstecken i vinvärlden som jag mött på senare år. www.uccelliera-montalcino.it

Andrea Cortonesi Uccelliera Rapace Toscana -13 (Systembolaget Nr 76285 för 329 kr)
Druvblandning är 70% Sangiovese från Montalcino, 20 % Merlot 10 % Cabernet Sauvignon Doften är fortfarande något stängd men ändå med läckra nyanser av mockakaffe, mörk choklad, vanilj, plommon och övermogna körsbär.

Smaken är precis så toskanskt bra som man kan önska sig och mer därtill. En sötmogen smak med perfekt syra och angenäma tanniner bildar basen till något riktigt bra. Här blandas smakaromer som från en saga. Vinet är så förföriskt i sitt anslag med förtrollande aromer av kaffe, plommon, körsbär, färska örter och med toskansk kryddblandning som perfekt avslutning. Så gott och som gjort för sommarens finare grillkvällar då det passar till det mesta i köttväg. Och är du vegetarian så går det bra också.

Uccelliera Brunello di Montalcino Riserva 2010 (Systembolaget Nr 76828 för 920 kr)

Mästerverket!
Som ett ädelt klassvin med 100% Sangiovesedruvor från Montalcino så finner du redan i doften en total harmoni med nyanser av plommon, aningens svartpeppar, helt ljuvlig örtighet och en sanslöst förförisk frukt. Så perfekt att det kan påminna om vårt universum.

Smaken är en enormt behaglig upplevelse! Som mötet med din första riktiga förälskelse skapar den ett begär att få mer av allt. Mörka bär ihop med plommon, körsbär, vanilj, sagolika örter och den lilla pepprigheten som fullbordar all vinkärlek. Ett helt makalöst bra vin som utklassar det mesta och som tar redan hyllade Brunello di Montalcino området till en ännu högre nivå (och det säger inte lite).

Vinoraklet Robert Parker har gett vinet 98/100 poäng, men efter att ha testa många 100-poängs viner är detta utan minsta tvekan i topp och om det fanns en övre skala så hamnar Uccelliera Brunello di Montalcino Riserva 2010 där, för vid få tillfällen i ditt liv får du njuta av ett vin i sådan total perfektion. Bravo Signore Cortonesi!!! Vilken tur att jag fick chans att uppleva vinet tillsammans med kärleken i mitt liv som jag nu fått förmånen att vara gift med i 15 år.  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post596