Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Sander - En Riesling som gjord för varma sommarkvällar

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, juli 31, 2016 16:54:29

Vinbloggen har haft en avkopplande semester på Sicilien med besök både i Cefaluregionen och Castellammare del Golfo. Så bra vi har haft det där, men mer om det på vinbloggen i augusti.

Efter all fantastisk mat och vulkanvin som konsumerats under resan så är det dax att neutralisera sina smaklökar inför det nordiska köket. Och en druva som gör det allra bäst är Riesling, speciellt när den är odlad något söder om Frankfurt i Tyskland. Finns det något bättre än en varm sommarkväll, där underbara mineraler möter citrus med en perfekt syra i glaset. Finns det någon vinnjutare som inte går igång på det?

Tidigare under våren testade vi Von Buhl Riesling med stort nöje (www.diderot.se/#post594). Och nu har turen kommit till ekologiska producenten Sander från Reinhessen.

Sander Nr 5368 ekologisk Riesling från 2015 för fyndpriset 104 kr
Doften är underbart fylld av mineraler (som att dofta på grus) ihop med en ljuvlig färskpressad citrus och en finstämd honungstouch. Precis så här skall en Riesling dofta enligt min uppfattning.

Smaken är som gjord för sommarens grillade fisk och skaldjurstallrikar (glöm heller inte bort den till kommande kräftskivor). Här finner du en perfekt syra med likhet med klangerna i operan Elektra av Richard Strauss. Kombinera det med härliga mineraler, frisk fruktighet, citrus, färska örter och en avslutande hint av honung. Så gott för knappt hundralappen gör det till ett solklart vinfynd som gjort för sommaren.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post597