Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Massifitti från Suavia i Soave

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 29, 2017 18:48:26

Vad som händer när en antik druva kommer i moderna händer!

Soave som gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Och varje kulle har sin egen unika jordmån som gör vinerna till olika mineralsymfonier och tolkar jordens beståndsdelar på allra bästa sätt.

I en liten by i Soave driver Meri, Valentina and Alessandra Tessari förtjänstfullt egendomen Azienda Agricola Suavia (Suavia som är det antika namnet för Soave). De är helt dedikerade till att producera vita viner från området. Och som dom gör det!! Vinbloggen har tidigare tokhyllat deras Garganegaviner Monte Carbonare samt Le Rive.

Massifitti 2014 Trebbiano di Soave från Suavia (kommer snart på Systembolaget)

Nu är tiden kommen att få presentera deras utsökta Massifitti som är gjord på den antika druvan Trebbiano di Soave som tidigare var nästan helt bortglömd. Vinet är en hyllning till området där vulkanens hjärta har skyddat vinrötter som härstammar från antikens romarrike.

En lätt ljusgul färg presenterar sig när första dropparna fyller glaset i värdig takt. Doften är så ljuvligt kalk- och vulkanmineralisk som bara de bästa kullar/producenter i Soaveområdet kan presentera. Kombinera det med de finaste Jasminnyanserna, så får du en underbar introduktion till hur gudomligt gott detta vin är.

Smaken är bara så bra och ännu ett bevis på vad de kvinnliga vinmakarna kan åstadkomma. Så rent med krispig syra tillsammans med mineraler i världsklass, touch av päron, underbar krämighet och en färsk örtighet som avslutning. Vilket fantastiskt sätt att återintroducera en antik druva som mer än väl förtjänar en plats i rampljuset. Bara för dig att ta rygg på alla viner som kommer ut från egendomen Suavia (en av mina bästa råd). För mer förföriskt vitt får du leta efter och dessutom till fyndpriser rakt igenom.

Passar till det mesta i skaldjursväg, inte minst till färska räkor. Tänker även pröva detta fantastiska vin tillsammans med en krämig pasta ihop med vinterns feta Nordsjötorsk. Lätt att motivera att detta vin hamnar i finalen när årets vin skall utses om ett år. Skål!  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post612