Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Leon Barral har gjort det igen - Jadis 2013 är rödvinskärlek

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 19, 2017 13:11:47

Languedoc
Vindistriktet daterar 2500 år tillbaka i tiden då en grekisk koloni grundades. Romarna tog sedan över. Geografiskt sträcker sig vindistriktet från sydväst om Avignon (vid gränsen av Tavel och Châteauneuf-du-Pape) till spanska gränsen. Det existerar för närvarande ett 20-tal produktionsområden som t.ex. Corbières, Faugères, Saint Chinian och Fitou. Faugères erbjuder en jordmån som liknar Piemonte med kullar av kiselmorän där vinet växer på mellan 150 och 300 m höjd . Druvor som odlas är de blå Cinsault, Grenache, Carignan, Mourvèdre och Syrah och de gröna Roussane, Terret Blanc, Terret Gris och Viognier.
Källa: www.kvalitetsviner.se

Familjen äger 27 ha varav 7 ha utgör betesmark för kor och hästar för att jorden ska få vila från produktion. Familjen Barral är vinodlare sedan 1750. Didier Barral tog över domänen för 14 år sedan tillsammans med sin bror. Didier Barral har ett stort intresse för naturen med ett speciellt intresse för mikroorganismernas funktion och insekternas roll i vingårdens mikrosamhälle.


Leon Barral Jadis 2013 (Systembolaget nr 90246) för 289 kr

Vinet är gjort på en härlig druvkombination av 50% Carignan, 40% Syrah och 10 Grenache.

Mörkrött tjurvinsblod fyller glaset med kraft från den sydfranska jorden. Doften förstärker känslan av urkraften som jorden ger ifrån sig. Magiska nyanser av färska medelhavsörter, charkuterier, mörka bär, enbär och lakrits skapar vinkärlek redan från starten.

Smaken är sagolikt bra med oregano, rosmarin, lakrits, körsbär, skogshallon och en avslutande vaniljkräm. Tanninerna är så perfekt spänstiga när de leker i munnen och gör att vinet gifter sig med maten. Jadis gör en bara så lycklig, för vinet utstrålar så mycket rödvinskärlek. Om du undrar vad det passar till för mat så skulle jag säga det mesta i köttväg.

Leon Barral är en sanslöst bra producent som med den nya årgången av favoritvinet Jadis tar nya steg upp på vinstjärnhimlen. Och här är utan minsta tvekan ett vin som tävlar om årets vin på Vinblogg.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post614