Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Förföriska Laccento -15 från Montalbera!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 05, 2017 17:55:52

Säg Montalbera och det skapar magi redan i uttalet. Producenten är från Castagnole Monferato i Piemonte och har en förkärlek till druvan Ruché som även kallas den röda prinsen. Och som denna druva kan förföra sin käraste. Företaget ägs av familjen Morando och deras produktion bygger på att de är konsekventa i sin hållning till det som naturen ger ifrån sig beroende på symbiosen mellan jordmån, vinrankan och mikroklimatet.

Första gången jag testade detta vin var från årgång 2011 och jag föll pladask direkt. De flesta årgångar av Laccento får superbetyg i många vinomdömen. Och nu är det dags för Vinbloggen att återsmaka detta mästerverk från årgång 2015.

Vinet görs enbart på Ruchédruvan och av dessa är 95% från druvor som blir övermogna på vinstocken. Dessutom kompletteras detta med 5% torkade druvor enligt appassimento metoden.Laccento från Società Agricola Montalbera (Systembolaget nr 72722) för 240 kr

Doften är unik med ett första anslag av rosor ihop med jordgubb, skogshallon. kanel och en avslutande salviatouch. När dina sinnen väcks till liv på detta ljuvliga sätt så finns det bara ett lyckligt slut på denna prinssaga.

Smaken är så sanslöst god med en stor sammetslen frukt och bärighet som skapar vinkärlek. Något övermogna jordgubbar, skogshallon, salvia tillsammans med en avslutande blandning av kanel, kaffe och choklad som sköljer över gommen ihop med nätta tanniner. Resultatet blir till perfektion och ett vin som jag varmt kan rekommendera när du vill bjuda sin käraste på vingodis. Vinet passar perfekt till mycket i matväg, och får jag själv föreslå rätter så blir det till grillad fisk eller rätter gjorda med kalvkött exempelvis utsökta Saltimbocca alla Romana.  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post615