Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Sileo från Montsant - Röda vinjorden sjunger på nytt!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, april 01, 2017 12:43:46

Montsant
Så kul att upptäcka viner från ett relativt nytt vinområde även om området har haft vinproduktion sedan romartiden. Att grannen Priorat medverkat till det nya spanska vinundret är välkänt, men Montsant har däremot spelat en mer blygsam roll fram till för ett par år sedan. Trots att de ligger i anslutning till varandra är jordmånen helt annan, där Priorat har svart jord kallad ”Licoreras” medans det är en mer rödaktig jord med skiffer och granit i Montsant. Området fick sin DO klassificering (Denominación de Origien) så sent som 2001.


Sileo 2015 från Montsant (Systembolaget nr 79719) för 169 kr

Ekovinet Sileo är skapat av den kände Cavaproducenten Agustí Torelló Roca på den relativt nya egendomen i Montsant. Denna kombination visar sig var en lyckad mix då vinet erbjuder en härlig rödvinskaraktär. Druvorna som använts är 80% Garnatxa, 20% Samsó.

Mörkröd färg som från de mest koncentrerade viner med spansk tjurblodsvin. Doften är dock balanserad i sina nyanser av jordgubbar och körsbär tillsammans med finstämd vaniljton.

Smaken är druvtypisk från den röda jordmånen i Montsant. Mörka bär skapar en silkeslent anslag. Gommen fylls av plommonaromer ihop med körsbär och lingon där syra och sötma möts i perfekt balans. Mixa detta med lättfulla tanniner och en vaniljdröm så får du ett sällsynt gott vin som är prisvärt för dessa pengar. Kan varmt rekommenderas till en sommarsallad med grillad kyckling.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post618