Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Quercia al Poggio - Ekologisk Chianti till sommarens grillkvällar

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 30, 2017 20:49:43


Den ekologiska egendomen Quercia al Poggio ägs av familjen Rossi och ligger i Monsanto I söder om Florens, på en höjd av 400 meter över havet. Egendomen omfattar 100 hektar skog, vingårdar och olivlundar. Vineriet är en 1800-talsbyggnad som till vissa delar ursprungligen varit ett munkkloster som hörde till benediktinerklostret Vallombrosa i Badia a Passignano. 1997 startade Michela och Vittorio Rossi ett stort förnyelsearbete på gården som innefattade omplantering av vingårdar och renovering av vinkällaren.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Barberino val d’Elsa söder om Florens. Jordmånen där består av Kalksten och lera med partier av skiffer och kalkhaltig lerjord av typen galestro - en typ av skiffer.

Quercia al Poggio -13 Chianti classico Vino biologico organic win (Systembolaget nr 2376) för fyndpriset 131 kr

Doften är ljuvligt ren med en kryddig start följt av läckra doftaromer med körsbär, cedarträ, hallon och choklad. Så druvtypisk Sangiovese doft för den förföriska Toskanadruvan.

Smaken är renheten själv fylld av underbara smaknyanser av italienskt kaffe, hallon, choklad, körsbär i massor och en fin örtig avslutning. Vilken god överraskning där producentens ekologiska förhållningssätt återspeglas både i doft och smak. Ett vin man blir glad av och för dessa pengar ett givet vinval inför sommarens härliga grillkvällar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post624