Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Bubblig vinkärlek från Cavalleri i Franciacorta

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 29, 2017 13:42:59

Det böljande vinområdet Franciacorta som ligger väster om den underbara universitetsstaden Brescia har blivit en stor personlig favorit de senaste åren och jag tycker ofta att dess viner är helt i nivå med de allra bästa producenterna i Champagne trots att området ligger på sydligare breddgrader.

Området är en helgedom för bubbliga viner och beskrevs redan 1570 av Girolamo Conforti, en Brescia-född läkare, som med sin "Libellus de vino mordaci" noggrant och entusiastiskt redogjorde för områdets goda bubblande viner, som han definierade som livliga och brusande.

Vid vårt första besök på kultrestaurangen Contrast i Milano blev vi introducerade till en ny värld av bubbliga viner från Franciacorta med omnejd. Ett vin som imponerade extra mycket var en blanc de blancs från den anrika producenten Cavalleri. Så när vi i somras fick tillfälle att besöka Franciacorta var det bara ett måste att få till ett besök på Cavalleri.

Familjen Cavalleri har ägt mark i Erbusco (Franciacortaområdet) sedan 1450. Ett seriöst och långsiktigt förhållningssätt återspeglas i ägarfamiljen och med hjälp av en välutbildad teknisk personal kan man uttrycka hela egendomens potential. 45 hektar i de högst belägna och mest lämpliga av Franciacortakullarna, utförs vinproduktion med fokus på hållbarhet och respekt för terroiren. http://www.cavalleri.it/EN

Det är självklart lätt att få respekt för en egendom med sådan lång historia men ack så överraskande att mötas av ett modernt biodynamiskt förhållningssätt så långt borta från den kultur som ofta råder inom dagens jordbruk där man gjort sig beroende av en mängd kemikalier för att få fram önskad produkt. Istället fick vi med egna ögon se hur en biodynamisk odling även i större skala kan skapa ett naturligt försvar och ge allra bästa livsförutsättningar för vinrankan. Så imponerad över den resa som familjen har gjort för att nå hela vägen till en fullskalig biodynamisk odling. Och som sätter sina spår i helt fantastiska Chardonnayviner i yttersta världsklass.

Vi fick den stora förmånen att bli introducerad till vinegendomen och testa några av dess ljuvliga viner tillsammans med Diletta Cavalleri. Och även om deras Blanc de Blancs (gjord på 100% Chardonnay) är ingången till deras utbud är den bara så fantastiskt bra. Älskar den ljusa flaskan som påminner om Champagnelegenden Cristal.

Doften är så mineralförförisk tillsammans med taktfullt ackompanjemang av ljuvlig frukt. Smaken är kanon och precis så bra som Chardonnaydruvan kan presenteras i sina bästa stunder från Franciacorta. Mineraler, frukt och syra i perfekt harmoni som bildar ett suggestivt smaktäcke som förfinas till sista droppen. Synd att ingen tagit upp dessa viner i Sverige då kvaliteten är otroligt bra.

Ett stort tack till Diletta och familjen Cavalleri för sin gästfrihet och till att ha gett oss ett gott minne för resten av våra liv. Deras vintage 2011 Grandi Cru Franciacorta kommer att vara med i finalen på vinbloggens årliga jurymöte senare i år när vi utser årets vinbloggsvin.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post632