Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Manzone Barolo Bricat -13 - Vinmagi

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, februari 25, 2018 14:39:59


Få platser på vårt kära jordklot är så vackra som Piemonte i nordvästra hörnet av Italien. Här odlas druvan Nebbiolo som bland annat används i Barolo och Barbaresco. Området runt orten Barolo kan varmt rekommenderas att besöka någon gång i livet. Här finner du bland annat den förföriska orten Monforte d’Alba. Parkera vid torget och ät en lunch på Albergo Grappolo d’Oro och ta in den magiska stämningen samtidigt som du njuter av en ravioli ihop med vin från området.


I orten ligger vinproducenten Mazone Giovanni och har burit dess namn sedan 1925 då Giovanni Manzone köpte Ciabot del Preve och började vinframställning i Monforte d'Alba. Under årens lopp har Manzone-familjen köpt viktiga vinarealer på de historiska kullarna "Castelletto och "Gramolere, två av de allra bästa vinområdena i Monforte d'Alba. Idag är deras totala produktion på runt 50 000 flaskor per år.

Barolo Manzone Bricat -13 (Systembolaget nr 70670 ) för 499 kr

Vinmagi
Druvorna till detta vin kommer från producentens äldsta vinrankor (+50 år) som är planterade högst upp i det hyllade området Gramolere med syd/sydväst läge. Färgen är mörkröd och doften är ännu outvecklad, men du kan vara säker på att det finns en fin potential i vardande. Nyanser av jordgubb, svamp och en trevlig kryddighet uppenbarar sig efter en stund i glaset. Smaken lika tät som höstdimman i Piemonte och visar efter en rejäl luftning en öppen sida med makalöst god aromkombo av mörka bär, höstplommon, valnöt, mörk choklad, vaniljdröm och spänstiga tanniner. Så kraftfull men ändå med en finstämd värdighet blir den till ren vinmagi som du finner hos de allra bästa Barolovinerna.

Detta vin skall utan tvekan lagras i minst 5 år för att visa upp hela sin skönhet. För vinet är mer än väl värt denna vila, då den har en grymt fin balans och dessutom smaklager som du knappt kan dissekera ännu. Visst kostar vinet en slant men när du har i åtanke att producenten enbart gör 6 500 flaskor per år så känns det som en ynnest att få chans att dricka den. Passar mer än väl till nötkött och rätter med tryffel. Vi njöt av ytterfilé från rådjur tillsammans med potatisgratäng och tryffelbea.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post642