Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Eco Rojo - Årets rödvinsfynd från Alicanteregionen!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, juli 19, 2018 20:35:11


Just hemkommen från semester i underbara Alicanteregionen måste jag bara få förmedla ett vinbudskap av högsta prioritet. Regionens viner har genomgått en kvalitetsrevolution av sällan skådat slag utan att priset stuckit iväg. Det kan jag med gott samvete säga efter att på kort tid besökt området ett flertal gånger och testat många goda viner. Här används med fördel rödvinsdruvorna Monastrell och Syrah och som dessutom i många fall odlas med ett biodynamiskt förhållningssätt.

Nu när min yngsta dotter skall gifta sig fick jag i uppdrag att plocka fram ett gott och prisvärt biodynamiskt vin under hundralappen och gärna från ett område vi älskar. Är det överhuvudtaget möjligt tror nog de flesta av er, men Vinblogg fixade det. Bodega Francisco Gomez som är placerat nordväst om Alicante har gjort det med fint hantverk, till ett för oss konsumenter väldigt attraktivt pris. Producenten producerar såväl biodynamiskt vin som utsökt olivolja.


Francisco Gomez Eco Rojo -16 (Systembolaget nr 2521) för endast 79 kr

Vinet är såväl biodynamiskt framställt som vegan certifierat (återkommer senare i sommar om just detta fenomen). Druvorna som använts är Monastrell samt Syrah och lagringen sker otraditionellt nog i ståltankar vilket ger vinet en ungdomlig fräschör.

Färgen är mörk som spanskt tjurblod. Och doften är ljuvligt fylld av mogna björnbär och körsbär, färska medelhavsörter, cedarträ och fruktkompott. Smaken är i förhållande till pris på halleluljanivå med aromer av mogna björnbär, höstmogna körsbär, skogshallon, vaniljdröm, medelhavsörter, lakrits och finstämda tanniner. Helt strålande för under hundralappen och ett bevis på hur spanska vinregioner längre söderut tar allt mer plats i finrummet. Med sin ungdomliga friskhet passar det perfekt till pastasallad, grillade sommargrönsaker och fläskfilé. Vilket superfynd för dessa pengar och fyll på förrådet för denna typ av fynd finner du allt mer sällan.

Vill avslutningsvis rikta en speciell Alicantisk rödvinsskål till nya vänner som vi träffade i fantastiska El Campello där vi letar framtida boende.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post655