Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Salon 1996 - Alla Champagners moder

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot sön, januari 27, 2019 11:50:36

Har älskat Champagne från första klunken och områdets mästerliga bubbel kommer alltid vara mitt absoluta favoritområde avseende vin.

För länge sedan släppte Systembolaget den legendariska årgången 1996 av Salon alla moders Champagne. Från älsklingsbyn Le Mesnil-Sur-Oger härskar Salon utan motsvarighet. Salons skapare var Aimé Salon som hade en vision att skapa en Champagne gjord enbart på Chardonnay och som idag är allmänt känt som Blanc de Blancs. Första årgången är från 1905, men det var först efter första världskriget som Champagnehuset Salon skapades och började sin resa mot den bubbliga stjärnhimlen. www.salondelamotte.com

Detta är mitt allra första möte med dessa dyrköpta droppar och jag förbannar mig redan efter första klunken att jag inte köpte fler trots det skyhöga priset (tror det var ca 2000 kr). Och tänk att den fyller 23 år och fortfarande är så fantastiskt fräsch och fullt ut levande.

Doften enormt förtrollande med nötter, choklad och mineraler i en klass för sig. Vill bara fortsätta att dofta på denna makalösa skapelse. Om du vill bli förförd av en Champagnedoft är detta vinet att testa.

Smaken är från en annan galax. Har testa många Champagner men detta är utan ens en millisekunds tvekan den allra godaste Champagne jag provat. Sagolika mineraler ihop med en extremt komplex smakbukett av mästerlig choklad, finstämda nötter, silkeslen citrus. Finns knappt ord för att beskriva hur bra detta vin är. Om du skall testa en episk vinupplevelse någon gång i ditt liv så är ett inköp av Salon ett måste. Varför tog jag så lång tid på mig?

Fotnot:
Efter att alla intryck har fått sjunka in så vågar jag mig till att dra slutsatsen att detta är mitt livs största vinupplevelse. Och det säger inte lite med tanke på vad jag fått chans att uppleva hittills.  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post664