Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Cava Vilarnau - Bubbel i rätt tid

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, maj 25, 2019 12:04:43

Bubblig tid!
Sommaren står för dörren och med den följer mängder av goda tillfällen att få servera bubbel. Är det inte studentfest så är det bröllop eller sommarfester som skall planeras.

Spanska bubbelundret kallas för Cava och har sitt ursprung genom Josep Raventós Fatjó som var den förste att producera Cava i större mängd. Han reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera bubbelproduktion. Han återvände till Katalonien med kunskap och inspiration. 1872 brukar räknas som startåret för Cava, även om det då inte kallades för Cava.

Cava kan tillverkas över hela Spanien, till skillnad från champagne som endast får göras i distriktet Champagne. Det finns ett klart dominerande distrikt: Över 90 procent av Cava-produktionen sker i Kataloniens Penedésdistrikt. Bland de andra distrikten som tillverkar Cava finns Rioja, Navarra och Zaragoza.
Källa: Systembolaget

Vilarnau Organic Brut Nature (systembolaget nr 7731) för 95 kr

Köper nu för tiden nästan enbart viner som är ekologiska och denna Cava är inget undantag. Vinet är gjord på druvkombinationen 40% macabeo, 30% xarel-lo och 30% parellada. Vinet är dessutom veganvänligt vilket blir allt vanligare när det kommer från Spanien.

Doften är härligt fruktig med inslag av gröna äpplen, nougat, päron och mariekex. Smaken är jättegod med inslag av gröna äpplen, kex, nougat, grapefrukt och päron. Gillar verkligen detta bubbel som dessutom är klart överkomligt i pris. Att den har en sockerhalt på endast har 4g/l är ett extra plus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Är även perfekt att ha i sommardrinken Spritz där vårt recept består av 2 delar Vilarnau, 1 del Aperol och 2 delar mineralvatten (exempelvis Pellegrino för den lätta sältan skull).  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post673