Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Vintips -Engelbrecht Els 2007

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot fre, januari 22, 2010 17:38:50

Engelbrecht Els 2007 (95362) 230 kr

(Vinet finns enbart i Stockholm, Malmö och Göteborgs fullsortiments butiker men går säkert att beställa om du pratar med ditt lokala systembolag)


Äntligen fredag och planerna för helgens måltider börjar finna sin plats. Vi fortsätter resan i Sydafrikas vingårdar och måste göra ett stopp på en underbar vingård högt upp på Helderbergs Mountains norra sluttningar och som ägs av en sportlegend och nationalidol. Golfspelaren Ernie Els, trefaldig major vinnare och känd som The Big Easy har tillsammans med sin gode vän Jean Engelbrecht (Nationalidol i Rugby och ägare till en av Sydafrikas bästa vingårdar Rust en Vrede) skapat denna vingård.

Jag måste erkänna att jag älskar golf och att Ernie varit en av mina golfhjältar. (Med detta erkännande finns väl stor risk att Facebook gruppen ”Vinblogg´s” medlemmar minskar till hälften direkt, men det är bättre att vara ärlig och ta konsekvenserna)

Jag måste också erkänna att jag var väldigt skeptisk när jag fick höra att Ernie skulle starta en vingård men med Jean bakom spakarna fick det ändå mig att bli lite nyfiken. Och vad härligt när man inte har för stora förväntningar och blir riktigt överraskad. För detta vin som startade att säljas från årgång 2003 är en utmärkt uppstickare på den Sydafrikanska vinhimmeln. Trots att vinet kostar mindre än hälften av det hyllade prestigevinet Ernie Els red. När jag var på den nyöppnade vingården 2004 och testade vinerna var Engelbrecht Els det bättre.


Nu till vinet! Den består av 6 druvsorter med 55% Cabernet Sauvignon, 22% Shiraz, 8% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Malbec och 5% Petit Verdot.

Doften är fylld av plommon, tobak och smaken är mycket välbalanserad med inslag av plommon och mörk choklad. Detta är en härlig hybrid med kombination av Sydafrikas fruktighet och Europas balans. Ett jätte bra vin till den finare Medelhavsbuffen eller en grillad bit rostas med potatisgratäng och rotfrukter.

Fyllighet:10, Strävhet 9, Fruktsyra 10


Hoppas du får en underbar helg. Carpe Diem!

  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post8