Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Schäfer-Fröhlich - Rieslingfest till skaldjuren

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, augusti 12, 2017 14:23:08


Semestern är över och Vinbloggen är tillbaka med full kraft efter resor till bland annat Franciacorta och Amalfikusten där vi haft spännande och minnesvärda möten med flera biodynamiska producenter som imponerar stort, men mer om detta under hösten.

Kräft- och skaldjursfest
Vad föredrar du att dricka till kräft- och skaldjursfesten? För många är det öl och nubbe som gäller. Själv så blir det vin av förklarliga skäl. För ju mer du satsar på extra smakfulla kräftor och övriga skaldjur till festen, desto mindre nubbe rekommenderas starkt.

Nu är det dags för att hitta bra viner till de inköpta kräftorna som redan är på upptining. Här kommer ett förslag på en supergod Riesling till ett överkomligt pris. Vanligtvis rekommenderas halvtorra viner till kräftor men för mig blir det svårt att välja bort en wunderbar Riesling. Om du dessutom serverar räkor så är lyckan gjord.

Schäfer-Fröhlich ägs av familjen Fröhlich. Vinmakare är tyska vinoraklet Tim Fröhlich. Baserat i Bockenau driver familjen Frölich en vingård på 20 hektar, som är planterade med Riesling till 85 procent och med 15 procent Burgunder druvsorter. De magnifikt branta sluttningar Bockenauer Felseneck, Strömberg, Monzinger Halenberg och Frühlingsplätzchen, Castle Felsenberg och dess jordmåner är grunden för unika viner. Den symbios av Rieslingfrukt och områdets typiska mineralitet ger vinerna deras karakteristiska komplexitet och sin egen fingeravtryckskaraktär.

Schäfer-Fröhlich Vulkangestein 2015 Riesling trocken (Systembolaget nr 95233) för 209 kr

Ljusgul färg och med dofter som spelar i en egen mineralliga. Så mycket ljuvliga mineraler bildar ett dofttäcke ihop med ananas, persika och en touch av apelsinblomma.

Smaken är sanslöst god, fylld av mineralaromer som verkligen är som ett fingeravtryck för alla Schäfer-Fröhlich Rieslingviner. Syran är perfekt och mycket angenäm tillsammans med citrus i olika smakskikt, gröna äpplen och ananas. Avslutningsvis lägger sig vinet som ett fint täcke i gommen på ett förföriskt sätt och blir kvar länge till min stora glädje. Än en gång så bekräftar denna ytterst skickliga producent, att är det klassiga mineraler du söker så hittar du alltid rätt med viner från Schäfer-Fröhlich. Utan minsta tvekan med i kampen om att bli årets vin på @Vinblogg.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post626

Ekologiskt sommarbubbel från Brochet

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, juni 11, 2017 13:37:37

Förra veckan var vi på lobster tour i Boston och återkommer senare i sommar med ett reportage om våra positiva erfarenheter från resan.

Nu åter i Skåne och börjar göra mig redo för sommaren och allt positivt som följer med den. Ljuset, råvarorna, värmen och glädjen gör det till något man inte kan leva utan. Till denna årstid passar ett bubbligt vin extra bra även om du kan hitta goda skäl att dricka det under hela året.

Vad krävs av ett riktigt bra sommarbubbel?
Enligt min uppfattning skall den fungera utmärkt som såväl aperitif som dryck till lättare måltider som grillad fisk och sallader. Vinet skall helst vara ekologiskt, ha en frisk karaktär, torr med en lätt citruston och efterföljande brödighet. Denna kravlista uppfylls utan minsta tvekan med nedanstående bubbel.


Ekologiska Brochet Blanc de Blancs (Systembolaget nr 7919) för 99 kr

Vinet är gjort på 100% ekologiska Chardonnaydruvor från Loire. Doften är ungdomlig, med inslag av äpplen, gula päron, kex och citrus. Smaken är härligt somrig med en torr fruktig smak och inslag av äpplen, gula plommon, rostat bröd och citrus. Har tidigare testat och skrivit om Fredric Brochets Sauvignon blanc och med sin kvalitetsfilosofi släpper han bara ut “value for money” viner, vilket bekräftas av detta goda bubbel.

Passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Och med tanke på priset blir vinet säkert en sommarsuccé.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post625

Quercia al Poggio - Ekologisk Chianti till sommarens grillkvällar

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 30, 2017 20:49:43


Den ekologiska egendomen Quercia al Poggio ägs av familjen Rossi och ligger i Monsanto I söder om Florens, på en höjd av 400 meter över havet. Egendomen omfattar 100 hektar skog, vingårdar och olivlundar. Vineriet är en 1800-talsbyggnad som till vissa delar ursprungligen varit ett munkkloster som hörde till benediktinerklostret Vallombrosa i Badia a Passignano. 1997 startade Michela och Vittorio Rossi ett stort förnyelsearbete på gården som innefattade omplantering av vingårdar och renovering av vinkällaren.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Barberino val d’Elsa söder om Florens. Jordmånen där består av Kalksten och lera med partier av skiffer och kalkhaltig lerjord av typen galestro - en typ av skiffer.

Quercia al Poggio -13 Chianti classico Vino biologico organic win (Systembolaget nr 2376) för fyndpriset 131 kr

Doften är ljuvligt ren med en kryddig start följt av läckra doftaromer med körsbär, cedarträ, hallon och choklad. Så druvtypisk Sangiovese doft för den förföriska Toskanadruvan.

Smaken är renheten själv fylld av underbara smaknyanser av italienskt kaffe, hallon, choklad, körsbär i massor och en fin örtig avslutning. Vilken god överraskning där producentens ekologiska förhållningssätt återspeglas både i doft och smak. Ett vin man blir glad av och för dessa pengar ett givet vinval inför sommarens härliga grillkvällar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post624

Lacrimarosa -16 Mastroberardino - Rosévin när det är som allra bäst

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, maj 07, 2017 18:48:30

Värmen!
Äntligen är värmen på väg in över vårt kylslagna land. Och då är det dags att tipsa dig om det bästa rosévinet som jag någonsin testat. Vinet kommer från södra Italiens främsta vinproducent Mastroberardino i Kampaniastaden Atripalda.

Vinet är gjort på karaktärsdruvan Aglianico som Mastroberardino kan kan hantera på ett mästerligt sätt och bättre än alla andra. Oftast ger druvan rödviner med mycket kraft och tanniner vilket gör den extremt lagringsduglig. Men det finns också viner där druvan får visa andra förföriska egenskaper. Mastroberardino är så duktiga på att få fram finessen i denna druva som har så mycket att förmedla i smakväg.

Hur gör man rosévin?
Roséviner tillverkas i regel på samma sätt som röda viner. Skillnaden är att skalen tillbringar en mycket kortare tid med musten under eller före själva jäsningen, vilket förklarar den ljusrosa färgen.


Lacrimarosa -16 (Systembolaget nr 99761) för endast 129 kr

Vinet är gjort på 100% av Aglianicodruvan från Campania och odlad i kalkrika lerjordar som ligger på i genomsnitt 400 meter över havet. Det gör att druvorna får de bästa förutsättningar, med varma dagar och svalare nätter. Denna lyckade årgång har en mer ljusrosa färg än tidigare årgångar jag testat. Och druvjuicens förkortade tid med skalkontakt är ett mycket lyckat val.

Doften är imponerande komplex, fylld av örter ihop med blodgrape, smultron och rönnbär. En förträfflig introduktion till vad som komma skall. För smaken är bara så bra med stor komplexitet för att vara rosévin utan att för den skull ta över föreställningen helt. Bäriga aromer ger en mycket frisk smak med inslag av rönnbär, smultron, torkade örter, mineral, vattenmelon och blodgrapefrukt. Mastroberardinos viner är alltid favoriter i vårt hem och denna årgång av Lacrimarosa har en given plats i vårt vinförråd. För det gäller att passa på och njuta av varma dagar då dom är så få.



  • Kommentarer(2)//www.diderot.se/#post623

Vilarnau Cava - Ekologiskt vårbubbel från Spanien

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, april 29, 2017 12:16:44


Den stundande vårvärmen kommer från långt sydligare nejder. Och likaså denna ekologiska Cava som kommer svalka våra strupar när vi sitter där och njuter av solens varma strålar. För visst är det extra passande att bjuda på bubbel nu när värmen “snart” återkommer.

Cava
Är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Detta vin har sitt ursprung i Katalonien, där nästan all cava produceras. För att vinet ska få kallas cava så måste det bland annat ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna Macabeo, Xarel-lo, Parellad är de dominerande. Druvorna ska komma från ett så kallat DO (Denominacion de Origen). DO Cava består av omkring 160 kommuner över hela Spanien, dock finns 95 procent av cava-producenterna i Penedés i Katalonien. Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader.

Om producenten
Den spanska adelsfamiljen Vilarnau slog ned sina bopålar i Penedés, väster om Barcelona, redan på 1300-talet. Den första cavan som buteljerades under namnet Vilarnau skapades år 1949 och sedan dess har Vilarnau associerats med cava av hög klass. År 1982 köptes Vilarnau av sherryproducenten och familjeföretaget Gonzalez-Byass. Ett nytt toppmodernt vineri placerat mitt på egendomen invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau. Sedan 2016 är deras produktion 100% ekologisk.


Cava Vilarnau Brut Nature Organic (Systembolaget nr 7731) för fyndpriset 82 kr

Vilarnau Organic Brut Nature kommer från de böljande kullarna bara några mil väster om Barcelona. Druvsammansättningen är klassisk för detta goda bubbel med 40% Macabeo, 30% Xarel-lo, 30% Parellada.

Doften är fin med fruktiga inslag av gröna äpplen tillsammans med kex, nougat och päron. Smaken imponerar med tanke på priset. Aromer av gröna äpple och grape kombinerad med persika och en brödig avslutning skapar det perfekta vårbubblet. Fungerar lika bra som aperitif eller till maträtter som vårprimörsallad eller fisk och skaldjur. Jag köper allt mer ekologiska viner nu när utbudet ökar. Man skall dock komma ihåg att många mindre familjeägda producenter alltid jobbat ekologiskt även om de inte gjort själva cerifieringsprocessen.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post622

Semestra på Sicilien i närheten av Cefalù!

Till livet!Skapad av Per-Olof Diderot mån, april 17, 2017 16:18:28

Funderar du på att besöka den underbara italienska vulkanön Sicilien i sommar? I så fall har jag lite semestertips att förmedla till dig.


Vi besökte Sicilien för första gången förra sommaren och föll pladask för dess skönhet, havet, människorna, maten och vulkanvinerna. Men hur börjar man, när ön är stor och har så mycket att erbjuda? Eftersom vi hade med alla tre barnen och barnbarnet så fick det bli till att hitta en plats som kunde tillfredsställa oss alla. Och efter mycket sökande fann vi via Airbnb ett familjeägt paradis vid havet 20 minuters bilresa väster om Cefalù.


Egendomen heter Casa Vacanze Mare Nostrum och ägs av den helt underbara familjen Longo. www.claudiolongo.com Sonen Claudio pratar utmärkt engelska och kan ge dig bra tips på hur din/er resa skall bli så lyckad som möjligt. Casa Vacanze har hus/lägenheter för uthyrning i olika storlekar och en magisk pool som vetter ner mot havet. Om du känner för att tillbringa tid vid havet så är den milslånga stranden ett paradis för oss som älskar att bada, vandra, studera vackra solnedgångar och samla på stenar. (ligger bara 50 meter från poolområdet)



När du tar bilen ut på huvudvägen finns två livsmedelsaffärer i närheten och jag kan garantera att du kommer bli lycklig över deras utbud. Den västerut mot Palermo är bäst på vin/kött/ost medans den österut mot Cefalù erbjuder ett gudomligt utbud av fisk och skaldjur (deras svärdfisk är den finaste jag någonsin fått tag i).

Vad finns i närheten av denna Medelhavspärla?
Ett besök till den bildsköna staden Cefalu är bara ett måste. Du parkerar nere vid stranden och går in till staden och möts av en unik vy. Vandra i gränder och gå upp mot toppen av staden där katedralen Chiesa di Cefalù ligger. Gå in i kyrkan och njut av skönheten, kanske du till och med får uppleva ett äkta Sicilianskt bröllop med alla välklädda gäster. När du kommit ut från kyrkan går du ner för trapporna och håller dig på vänster sida av piazzan. Här finner du en helig plats för oss glassälskare. Troligen världens godaste glass serveras på Serio Bar Dumo Gelatieri som gör allt för att svalka och behaga dig.


Shopping
Måste nämnas för en semester utan goda shoppingmöjligheter finns inte. Vi tog en biltur till http://www.siciliaoutletvillage.com/it (från Casa Vacanze tar resan 1 timma och femton minuter) som har +100 butiker och mer än väl värd att besöka. Är du mer sugen på en storstadskänsla så har även Palermo bra shopping http://www.forum-palermo.it/.

Vi kommer att återkomma till denna ljuvliga plats många gånger i framtiden, för så bra var vår vistelse. Men nog för denna gång. Har du frågor får du mer än gärna kontakta mig så lovar jag att försöka hjälpa till.




  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post621

Kakaw.se - Choklad när den är som allra bäst

Goda råvaror via e-handelSkapad av Per-Olof Diderot lör, april 15, 2017 12:33:47

Påsken är här och vi konsumerar då extra mycket av den förföriska chokladen som de flesta av oss är mer eller mindre beroende av. Svenskarnas chokladätande är stort och har gått från söta mjölkchokladen till att nu uppskatta mörkare choklad med högre kakaohalt. Vi är i topp fem bland chokladkonsumerande länder med ca 5,5 kg per person och år.
Foto från Kakaw.se

Låt oss för börja med lite chokladhistorik!
Kakaoträdet har förmodligen odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayaindianer.De använde bönan som valuta. Det är inte känt hur de sedan upptäckte den komplicerade process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Bruket av kakaobönornas frukter förmodar man fanns redan för 2500 år sedan, då man huvudsakligen tillgodogjorde sig det fruktkött som omger bönorna. Det används bland annat till att framställa drycken xocolatl.

Till Europa kom kakaobönan 1502 med Christofer Columbus[8] som samma år hade varit den första europé att se en kakaoböna på ön Guanaja (Isla de Pinos). Dessa tog han med tillbaka till Spanien. Emellertid var de inte uppskattade av landets hov. År 1519 introducerade Hernán Cortés ovan nämnda dryck från hovet av Montezuma där han själv hade smakat drycken. Under Karl V:s styre etablerades ett spanskt monopol på kakaoimport. Detta monopol bibehölls i 80 år. Spanjorerna började dricka drycken som Cortés medtagit till Spanien, men nu varm och således varm choklad. Under 1600-talet ökade populariteten för kakao i Europa. Kakaon som dryck erövrade på så sätt Europa, via kungahusen och noblessen.

1756 framställdes choklad maskinellt för första gången någonsin i Paris. Fyra år senare öppnade "Chocolaterie Royale" (Kungliga chokladeriet) som tog bönor från de franska kolonierna, vilka senare kryddades med tahitisk vanilj. 1828 uppfann den nederländske kemisten Coenraad Johannes van Houten en ny press med vilken man kunde utvinna kakaons fett, samt en metod för att neutralisera dess syror. Därigenom kunde han producera nästan rent kakaofett i kakor som kunde malas till pulver för smaksättning. 1847 producerade J. S. Fry & Sons den första chokladkakan någonsin som kunde konsumeras av en större massa, i Bristol i Storbritannien. 1875 uppfann Henri Nestlé torrmjölk och då kom Tobler på att man kunde kombinera kakao med kondenserad mjölk för att få mjölkchoklad. Runt 1895 började The Hershey Company sälja chokladkakor i USA.

Fabrikstillverkning av chokladkakor och praliner började 1872 i Sverige i form av en av Cloettas ångchokladfabriker. 1888 startades Malmö Choklad och konfektfabriks AB som senare bytte namn till Mazetti.
Källa: Wikipedia

Nu till den smakliga delen. Jag har testat choklad från två ledande producenter som i Sverige säljs av nätbutiken Kakaw.se. Allt som finns i denna e-butik är valt med omsorg och du kan vara säker på att få en högtidsstund när du konsumerar denna goda choklad.

Åkesson’s Single plantation Chocolate
Bertil Åkesson är son till en svensk diplomat som på 70-talet slog sig ned i Sambirano-dalen på norra Madagaskar. Förutom ekologisk kakao i världsklass odlas även olika sorters peppar och vanilj. Idag producerar Åkesson kakao även i Brasilien (Bahia) och i Indonesien (Bali). All kakao som tillverkas används dock inte av Åkesson själv utan säljs till andra tillverkare av kvalitetschoklad.

Åkessons ägor i Sambirano-dalen, nordvästra Madagaskar sträcker sig över 2000 hektar och är indelade i mindre odlingar. En av dessa är Ambolikapiky, här produceras årligen 300 ton kakao av sorten Trinitario, men även en mindre mängd, två ton, av sorten Criollo (uttalas 'kri-oyo'). Criollo kännetecknas utseendemässigt av att de färska bönorna är vita inuti (ej att förväxla med det vita fruktköttet som omger bönorna i frukten), detta då de saknar pigmentet antocyanin. Denna avsaknad är delvis förklaringen till att Criollobönor har en väldigt låg bitterhet.
Källa: Kakaw.se

Madagascar Bejofo Estate med 75 % Criollo Cocoa
Fick förmånen att testa flera av producentens superba alternativ och fastnade speciellt för deras Madagascar Bejofo Estate med 75 % Criollo Cocoa.

Fruktig, söt med en lätt syrlighet, toner av citrus och röda bär. Helt makalöst god med krämighet och chokladsmak i högsta skolan. Kombinera detta med en kryddighet som kan skönjas i gommens horisont så finner du en choklad i yttersta världsklass. Bravo!!!


Chocolate Tree

Skotsk mikrotillverkare av hantverkschoklad med verksamhet i Edinburgh, Skottland. Tillverkningen drog igång 2009 och fokuserade ursprungligen på praliner men utvecklades senare med tillverkning av hantverkschoklad. Företaget drivs av makarna Friederike och Alastair Gower. Chokladen introducerades på den svenska marknaden under hösten 2014.

Chocolate Tree lägger stor vikt vid att de ingredienser som används i chokladen ska vara hållbart producerade. Allt socker och mjölk som används i chokladen är ekologiskt certifierat. Detta gäller även kakaobönorna från Madagaskar.
Källa: Kakaw.se

Har även testat av flera underbara varianter från denna gudomliga producent och kan speciellt rekommendera nedanstående choklad med bönor från Colombia.

Chocolate Tree - Colombia 70%
Detta är en mörk choklad gjord på en lokal hybrid som odlas i regionen Huila i sydvästra Colombia. Denna Single Estate choklad passar särskilt bra till portvin!
Böna: Lokal hybrid (Trinitario-typ)
Väldigt "chokladig" med fruktiga toner av svarta vinbär, mörka körsbär och en unik kryddighet. Vilken smaksensation som sitter i hur länge som helst. Så god med ett unikt fingeravtryck och som gjord för att behaga. Wow!!!

Chokladprovning
Kan varmt rekommendera dig att köpa ett antal goda alternativ från Kakaw.se utsökta utbud och göra din egen chokladprövning i goda vänners lag. Och jag kan lova dig att det kommer att bli en smakminnesrik tillställning.

Glad påsk önskar vi på Vinbloggen!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post620

Crozes-Hermitage - Rödvinskärlek från Domaine des Remizières

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, april 08, 2017 12:34:28

Viner från apellationen Crozes-Hermitage i norra Rhônedalen ligger mig extra varmt om hjärtat då området var min tredje vinkärlek efter Bordeaux och CdP. Domaine des Remizières har vinfält i Crozes Hermitage (röda och vita viner), Hermitage (röda och vita viner) and Saint Joseph (enbart röda viner). Egendomen har idag ca 30 ha i dessa vackra områden.


Domaine des Remizières Crozes Hermitage -15 (Systembolaget nr 78049) för 199 kr

Domaine des Remizières har jag testat tidigare årgångar av och blir lika positiv överraskad när en ny årgång avnjutes. Senaste årgången 2015 är mycket lyckad. Mörkröd färg signalerar vinmuskler som ofta präglar viner från området, där jordmånen består av lera och kalksten. Vinet är gjort på 100% Syrah från vinstockar som är 15-20 år gamla.

Doften är fylld av mörk frukt av björnbär och svarta vinbär ihop med en fin örtighet.

Smaken imponerar stort med en kraftfullhet som gjord för vårens grillkvällar. Aromer av björnbär, blåbär, körsbär, starkt franskt kaffe, choklad, lakrits och en helt underbar vaniljavslutning. Passar till grillat kött, såväl marinerad fläskkarré som kyckling och nötkött.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post619

Sileo från Montsant - Röda vinjorden sjunger på nytt!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, april 01, 2017 12:43:46

Montsant
Så kul att upptäcka viner från ett relativt nytt vinområde även om området har haft vinproduktion sedan romartiden. Att grannen Priorat medverkat till det nya spanska vinundret är välkänt, men Montsant har däremot spelat en mer blygsam roll fram till för ett par år sedan. Trots att de ligger i anslutning till varandra är jordmånen helt annan, där Priorat har svart jord kallad ”Licoreras” medans det är en mer rödaktig jord med skiffer och granit i Montsant. Området fick sin DO klassificering (Denominación de Origien) så sent som 2001.


Sileo 2015 från Montsant (Systembolaget nr 79719) för 169 kr

Ekovinet Sileo är skapat av den kände Cavaproducenten Agustí Torelló Roca på den relativt nya egendomen i Montsant. Denna kombination visar sig var en lyckad mix då vinet erbjuder en härlig rödvinskaraktär. Druvorna som använts är 80% Garnatxa, 20% Samsó.

Mörkröd färg som från de mest koncentrerade viner med spansk tjurblodsvin. Doften är dock balanserad i sina nyanser av jordgubbar och körsbär tillsammans med finstämd vaniljton.

Smaken är druvtypisk från den röda jordmånen i Montsant. Mörka bär skapar en silkeslent anslag. Gommen fylls av plommonaromer ihop med körsbär och lingon där syra och sötma möts i perfekt balans. Mixa detta med lättfulla tanniner och en vaniljdröm så får du ett sällsynt gott vin som är prisvärt för dessa pengar. Kan varmt rekommenderas till en sommarsallad med grillad kyckling.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post618

Roxanich Merlot -07 - Biodynamiskt mästerverk

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 19, 2017 11:45:53


Biodynamiska producenten Roxanich viner har förfört oss och deras viner är troligen det bästa som görs i Kroatien just nu. Och det säger inte lite, för det pågår en vinrevolution i detta vackra och smakfulla Medelhavsland.

Mladen Rožanić har jobbat i Rhônedalen (Rhône) och lärt sig hantverket från grunden genom kontakten med framstående franska vinodlare. Och där föddes även visionen att få producera toppviner från Istrien. Han började sökandet efter de mest gynnsamma odlingsområdena i Istrien. Året 2004 stötte han på vinmakaren Antun Banko, en producent från Kosinožići nära Nova Vas. De fann ett gemensamt intresse och passion för att ta fram det bästa från västra Istrien. Under fyra år, planterade de 23 hektar i röda jordar nära Višnjan, ett område som har en idealisk terroir för vinodling.

Roxanich Merlot 2007 (Systembolaget nr 75597) för 348 kr

Dags att ändra uppfattning om Merlot
Har tidigare testat deras Super Istrian cuvée och Porco Rosso, men nu är det dags för ett vin som enbart är gjort på druvan Merlot. Merlot förknippas ju mest till vinhelgedomen Bordeaux och jag skall ärligt erkänna att jag sällan tänder på viner med enbart Merlot. Men det testade vinet kommer för evigt att ändra på denna uppfattning. För i rätt händer hos en biodynamisk producent så skapas ett mästerverk.

Färgen på detta 10-åriga vin är mörkröd med bruna inslag i kanten. Doften gör att man tänder på alla cylindrar. För här signaleras på ett suggestivt sätt Bordeaux och Rône i ett och samma andetag fast men med kroatisk dialekt. Körsbärsextrakt, stall, röda rosor och läder är en så sanslöst bra doftblandning. Smaken är extremt förförande med läckra aromer av mullbär, blå plommon, övermogna blåbär och med helt perfekta tanniner. Vinet skapar ett smaktäcke som man aldrig vill skall försvinna och tacksam nog sitter den i +90 sekunder. Vinet är så rent i smaken att man med tydlighet kan säga att det märks att den är framställd på ett biodynamisk sätt.

Matrekommendation
Vi testade den tillsammans med den utmärkta kombon av en hängmörad entrecôte, ungsbakad sötpotatis och en smakfull klick med chillibea. Passar perfekt till sommarens köttgrillningar och även om vinet kostar mycket pengar så är det så drygt att det med lätthet varar hela kvällen även för två personer.

Ett stort tack till Zoran K som fått mig att upptäcka kroatiska viner och för att jag fått använda bilden från Roxanich vinhus.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post617
Nästa »