Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Massimago Marchesa Maria Bella Ripasso -16

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot sön, oktober 28, 2018 11:52:49
Så underbart med unga kvinnliga vinproducenter som tar för sig i en för övrigt mansdominerad bransch. Massimago i Valpolicella, Suavia i Soave, Clotilde Davenne i Chablis och Gulia Negri i Barolo är strålande förebilder, som tar fram det bästa från respektive områden.

Massimago som egendomen heter ägs och drivs med stor elegans av vingeniet Camilla Rossi Chauvenet. Egendomen väcktes till liv så sent som 2003 och första årgången föddes året därpå. Ordet Massimago är en lek med det latinska uttrycket “Maximum Agium” som betyder största möjliga behållning. Egendomen som producerar endast 4500 flaskor per år ligger inbäddad bland kullar drygt 1 km från Roccolo Grassi i östra Valpolicella och består idag av 11 hektar. Den ligger på 150-300 meter över havsnivån och jordmånen består av kalksten, märgel och lera.

Massimago Marchesa Maria Bella Ripasso -16 (Systembolaget 79217) för 240 kr

Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Etiketten är så härligt kaxig för att komma från klassiska Valpolicella och en förebild som gjord för att bryta med traditioner.

Doften är typisk från Valpolicella med ljuvliga körsbärsnyanser i lyxig kombo med plommon, björnbär, rosmarin och vaniljdröm. Smaken sitter som hand i elegant skinnhandske med fantastiska körsbärsaromer ihop med höstmogna plommon, italienskt kaffe, fin vanilj och behagliga tanniner. Ett feminint vin i artistisk stil fylld av fräscha aromer som kommer behaga många år framöver. Vinet är från årgång 2016 och som för de flesta vinområden i Italien en av de allra bästa någonsin. Ett bra recept för framgångsrik lagring är att vinet är riktigt gott redan i unga år och det har vi i denna lyckade skapelse. Grazie mille Massimago



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post659

Biodynamiskt rödvinsgodis från Rhônedalen - Mas de Libian

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, oktober 11, 2018 20:52:35

Min vinresa i livet började med att jag förälskade mig i viner från Rhônedalen och intresset för vad området har att erbjuda är minst lika starkt nu som då. Kul att det dessutom kryllar av biodynamiska producenter i just detta område. Mas de Libian är en ny bekantskap och blev imponerande nog biodynamiskt certifierad redan 2005, långt innan den starka ecotrend som nu råder. Egendomen är placerad mellan Montelimar och Orange och består idag av ca 25 ha vinodlingar med rödvinsdruvorna Grenache, Syrah och Mourvedre,

Druvorna i Bout d´Zan kommer från en sydostligt exponerad vingård.Jordmånen består av kalkblandad lera med ett lager stora runda stenar på ytan. Detta ger kraftfulla och strukturerade viner. Efter avstjälkningen sker jäsningen i öppna träkar med 15 dagars macerationstid. Därefter förs 30% av vinet över till stora ekliggare – 1200 liter – och resterande andel av vinet till ståltankar. Där vilar det i cirka sju månader innan det blandas och lagras ytterligare tre månader innan det buteljeras. Vinet buteljeras sedan ofiltrerat. Namnet ”Bout d’Zan” kommer från ett smeknamn som vinmakaren Hélènes far fick när han var liten. Zan är också namnet på en fransk lakritsgodis och vinet har tydliga drag av lakrits i doften.

Mer att läsa om denna intressanta producent finns på deras egen hemsida www.masdelibian.com

Mas de Libian, Bout d'Zan 2016 Cotes de Rhone (Systembolaget nr 72932) för 159 kr

Doften är underbart Rhônetypisk med medelhavskryddor, viol, kaffe, blåbär, choklad, lakrits, läder och charkuterier. Vinet har verkligen allt som gör att jag bara älskar Rhône viner sedan första klunken i början av 80-talet. Smakaromerna är härligt inbjudande med en underbar parlör av mogna plommon, hallon, lakrits, kaffe och sydfranska örter. Så suggestivt bra med klockrena tanniner och en smakkomposition som ger mig ståpäls. Precis så bra som många okända producenter i fantastiska Cotes de Rhone ofta levererar. ett stort vinfynd för dessa pengar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post658

Albamar - Albariño i världsklass!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot lör, september 01, 2018 11:51:34

Rias Baixas
Området ligger precis norr om Portugal i närheten av den spanska staden Coruña som är belägen längs med Atlantkusten. I området odlas främst Albarinodruvan som enligt sägen planterades i området av Cistercienmunkar under 1100-talet. Denominación de Origen (DO) blev området så sent som 1988.

Bodegas Albamar
Vingårdarna ligger i Val do Salnes och man har idag 3 hektar vingårdar. Från början producerade de bara viner för försäljning i bulk. Först när Xurxo Alba, en av sönerna i familjen, tog över ansvaret för vinmakningen 2006 så höjde man ambitionsnivån och började sälja vin under eget namn. Bodegas Albamar är idag utan minsta tvekan en av de allra mest intressanta kvalitetsproducenterna i området.


Albamar Albariño (Systembolaget nr 96005) för fyndpriset 179 kr

Rias Baixas viner har jag testat ett flertal och charmats av, men inte i närheten av denna kvalitet. Sällan man möter ett vin som utstrålar så mycket klass utanför Bourgogne och dess ofta oåtkomliga viner på grund av prisklassen.

Doften är älskvärt mineralgrusig tillsammans med bivax, sommarblomster, ananas, gröna äpplen och en sagolik örtighet. Smaken är sagolik med silkeslena smaknyanser av sällan skådat slag. Mineralskikt i absoluta världsklass tillsammans med silkeslena aromer av citrus, Galiamelon, ananas, persika och med ett örttäcke som hämtat från Sydeuropas finaste örtträdgårdar. Satan i gatan vad gott detta vin är. Så många finstämda smaknyanser och en vin i total perfektion. Utan minsta tvekan med i omröstningen om årets vin på Vinblogg.

Vi serverade Albamar Albariño tillsammans med en risotto av soltorkade tomater och Mojama de Atun och smakerna verkligen gifte sig med varandra. Detta vin är ett måste att upptäcka om du vill testa ett av Spaniens allra bästa vita viner.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post657

Risotto di tonno essiccato e pomodori

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot lör, juli 28, 2018 14:56:34
Mojama de atún
Visst är det underbart att få resa och upptäcka nya saker i livet. För oss på Vinblogg har maten och råvarorna en central betydelse där vi gläds åt allt nytt man får chans att testa. I Italien har vi lärt oss att uppskatta rökt tonfisk (tonno affumicato) och när vi var i Spanien senast fick vi uppleva en annan tonfiskvariant. Mojama de atún (tonno assiccato) bereds med salt i två dagar innan den läggs ut för att soltorka mellan 15-20 dagar. I Madrid serveras en typ av tapas med Mojama de atún ihop med hackade tomater och mandlar. Så vi bestämde oss för att göra en italiensk/spansk fusion med dessa råvaror.

Risotto di tonno essiccato e pomodori by #Silverspoonproject (146/2000)

Börja med att skölja risottoris (350 gr) minst 5 gånger. Ta därefter och smält smör tillsammans med olivolja i en stor panna. Tillsätts riset när smöret har smält och häll på med lite vitt vin. Den enkla hemligheten med att få en lyckad risotto är konstant omrörning. Så håll dig vid spisen hela tiden om du inte har assistans som jag ;-). Häll gradvis på med vatten och buljong (använder själv en del kyckling respektive grönsaksbuljong från Fond du chef). Normalt krävs det ca 1,5 liter vatten innan risotton är klar. När du använt en liter lägger du i råvarorna som då behåller sina smakar samtidigt som de gifter sig med risotton. Avsluta med att krydda och lägg i en dl Parmigiano reggiano. Risotton är klar då den utvecklat en krämighet med bibehållen al dente.

Fantastiskt god rätt speciellt nu på sommaren med den lilla extra sältan som smeker gommen tillsammans med ditt favoritvin. Önskar er alla en riktigt skön sommar trots alla rop på att apokalypsen tid är kommen.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post656

Eco Rojo - Årets rödvinsfynd från Alicanteregionen!

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, juli 19, 2018 20:35:11


Just hemkommen från semester i underbara Alicanteregionen måste jag bara få förmedla ett vinbudskap av högsta prioritet. Regionens viner har genomgått en kvalitetsrevolution av sällan skådat slag utan att priset stuckit iväg. Det kan jag med gott samvete säga efter att på kort tid besökt området ett flertal gånger och testat många goda viner. Här används med fördel rödvinsdruvorna Monastrell och Syrah och som dessutom i många fall odlas med ett biodynamiskt förhållningssätt.

Nu när min yngsta dotter skall gifta sig fick jag i uppdrag att plocka fram ett gott och prisvärt biodynamiskt vin under hundralappen och gärna från ett område vi älskar. Är det överhuvudtaget möjligt tror nog de flesta av er, men Vinblogg fixade det. Bodega Francisco Gomez som är placerat nordväst om Alicante har gjort det med fint hantverk, till ett för oss konsumenter väldigt attraktivt pris. Producenten producerar såväl biodynamiskt vin som utsökt olivolja.


Francisco Gomez Eco Rojo -16 (Systembolaget nr 2521) för endast 79 kr

Vinet är såväl biodynamiskt framställt som vegan certifierat (återkommer senare i sommar om just detta fenomen). Druvorna som använts är Monastrell samt Syrah och lagringen sker otraditionellt nog i ståltankar vilket ger vinet en ungdomlig fräschör.

Färgen är mörk som spanskt tjurblod. Och doften är ljuvligt fylld av mogna björnbär och körsbär, färska medelhavsörter, cedarträ och fruktkompott. Smaken är i förhållande till pris på halleluljanivå med aromer av mogna björnbär, höstmogna körsbär, skogshallon, vaniljdröm, medelhavsörter, lakrits och finstämda tanniner. Helt strålande för under hundralappen och ett bevis på hur spanska vinregioner längre söderut tar allt mer plats i finrummet. Med sin ungdomliga friskhet passar det perfekt till pastasallad, grillade sommargrönsaker och fläskfilé. Vilket superfynd för dessa pengar och fyll på förrådet för denna typ av fynd finner du allt mer sällan.

Vill avslutningsvis rikta en speciell Alicantisk rödvinsskål till nya vänner som vi träffade i fantastiska El Campello där vi letar framtida boende.



  • Kommentarer(1)//www.diderot.se/#post655

Rödtjut till grillad tryffelburgare - Corte Cariano från Brunelli

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 29, 2018 20:46:52

Familjen Brunelli är en fantastiskt bra Valpolicellaproducent. Självklart står deras Amarone högt i kurs, men på senaste tiden har Vinbloggen fått upp ögonen för flera av deras övriga viner i en omfattande produktion. Hänförd av Campo del Maestro tar jag mig nu an deras Corte Cariano -15. Ett vin gjort på regionens allra mest betydelsefulla druva Corvina Veronese men på ett eget sätt som gör vinet klart intressant men inte lika spektakulärt. Men så skall enligt min bedömning ett riktigt gott matvin "oftast" vara då den skall ackompanjera matens melodi istället för att ta överhanden.


Brunelli Corte Cariano -15 (Systembolaget best sort. 72992) för 160 kr

Mörkröd till färgen i kombination med en doft som är charmig med nyanser av körsbär, kaffe, choklad och vanilj. Smaken är elegant med en silkeslen körsbärsdröm ackompanjerat av rosmarin, kaffe och mörk choklad från Italien (så klart). De fjäderlätta tanninerna ihop med den fina smakkompositionen bildar en utmärkt bas till rätter som svamprisotto eller tryffelburgare. Ett vin mer än värt att smaka för dessa pengar.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post654

Triennes Rosé -17 - Vin helt i Bacchus tecken

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, maj 17, 2018 19:48:17



Triennes - Vin helt i Bacchus tecken
1989 sökte två Burgundier, Jacques Seysses grundare av Domaine Dujac och Aubert de Villaine tillsammans med sin parisiske vän Michel Macaux en vingård som kunde passa deras smaklökar. Deras fokus vändes mot Provence där de var övertygade om potentialen i regionen. Efter ett långt sökande upptäckte de Domaine du Logis de Nans i Var, öster om Aix en Provence.

De drogs omedelbart till en vinareal med perfekt sluttning i sydlig exponering. De upptäckte det utmärkta mikroklimatet i kombination med jordmånens beståndsdelar av lera och kalkstenar som är idealiska för vinodling. Gårdens namn byttes till Triennes, en återkoppling till Triennia, festivalen för Bacchus, som hölls vart tredje år under romartiden. Prefixet "Tri" fungerar som en påminnelse om de tre ursprungliga grundarna.

Triennes Rosé (Systembolaget best nr 72271) för fyndpriset 138 kr

Grymt bra rosevin!
Detta rosévin har verkligen allt du kan önska dig till en rosélunch för att citera det nya humorprogrammet Katsching. Vinet är gjort på Cinsault och är till färgen strålande med bara ett stänk rosa. Doften fylld av ljuvliga sommarfagra nyanser som färska örter, grapefrukt och fin bärighet.

Smaken är verkligen grymt bra och för mig personligen årets bästa rosésmak så här långt. Kombinera färska örter med nyplockade smultron tillsammans med blodgrape samt en underbart krämig avslutning. Årets rosévin helt i min smak. Inte så konstigt att Provence genom historien skapat de allra bästa rosévinerna och som passar perfekt till en rosélunch.



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post653

Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio la Feta

The silver spoon projectSkapad av Per-Olof Diderot tis, maj 01, 2018 18:31:36
Glad såsom fågeln
Våren har öppnat sitt fönster och tid att passa på att njuta av de få dagar som solen väljer att behaga oss. Själv så får jag superenergi av solen men brukar tyvärr vara överambitiös dessa dagar. Så i år har jag lovat mig själv att fånga dagen medan vi har den.


Barbabietola gialla gratinata al forno con formaggio La Feta (Silverspoon project 145/2000)


Så underbart gott och enkelt. Råriv gulbetorna, på med lite italiensk olivolja och smula sönder fetaost och strö över och in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Sältan från fetaosten tränger ner i gulbetorna och bildar tillsammans med olivoljan en perfekt matharmoni. Kortaste matinlägget all time på bloggen, men enkelt är oftast bäst...

Ha en underbar vår kära följare!



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post652

Valpolicella från sin bästa sida - Santocciorosso -16

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tis, april 24, 2018 20:36:25

Här kommer ytterligare en Valpolicellafavorit i repris fast med ny underbar årgång. Monte Santoccio ligger i Fumane som är placerat i hjärtat av den vackra Valpolicella regionen. Den ägs av familjen Ferrari och drivs idag av vinmakaren Nicola Ferrari tillsammans med sin fru Laura. Som 26-åring började Nicola att arbeta på den legendariska Valpolicellaproducenten Giuseppe Quintarellis vingård som är en av de allra finaste egendomarna i regionen och en fantastisk plats att lära sig detta gudomliga hantverk.

Vinet är unikt, med en för området extra spännande druvkombination av Corvina, Corvinone, Sangiovese, Merlot och den magiska druvkryddan Cabernet Franc. Druvorna får efter skörd torka under 20 dagar vilken ger vinet en härlig koncentration.



Santoccio rosso -16 från Monte Santoccio (Systembolaget best.nr 71939) för 279 kr

Den mörkröda färgen signalerar kraft och doften instämmer till fullo. Doftnyanser av stall, körsbär och mogna skogsbär tillsammans med en ljuvlig örtighet och italienskt kaffe skapar stora förväntningar inför första klunken.

Smaken är sagolikt god! Gommen täcks av underbara smaklager med körsbär, kaffe, choklad, tobak, örter i kubik, silkeslena tanniner och allt presenterat i en förförisk harmoni. Helt sanslöst gott och utan tvekan bästa årgången jag testat av Santocciorosso. Monte Santoccio imponerar med en kvalitet som tänder upp mina smaklökar på alla cylindrar. Ett givet fynd i en ständigt växande vindjungel.

Fotnot:
Helt i min smak är årgång 2016 från Valpolicella, en av de allra bästa i mitt tycke. Går utmärkt att dricka nu och blir ännu bättre med lagring (vad mer kan man önska sig).



  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post651

RIP Avicii

Till livet!Skapad av Per-Olof Diderot fre, april 20, 2018 19:43:36


  • Kommentarer(0)//www.diderot.se/#post650
Nästa »