Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

En av världens bästa Chenin Blanc!

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, januari 28, 2012 16:13:43
Jean Daneel Signature Chenin Blanc 2005

Sydafrika är världens åttonde största vinproducent med 979 miljoner liter. Få känner dock till är att den vita druvan Chenin Blanc är den mest producerade i landet med 18% av den totala vinarealen följt av Cabernet Sauvignon på 12 %.

Under 2005 blev ett Chenin Blanc vin (-03) från producenten Jean Daneel historiskt genom att bli utsett till årets vin alla kategorier i Sydafrika av den ledande vinguiden Platter's South African Wines.

Bild lånad från www.liq.co.za

Jean Daneel som fick sitt utbildning som vinmakare i Frankrike och Tyskland håller hårt på de gamla vintillverkningstraditionerna - där en hel del tålamod och perfektion kommer in. Han tog ett antal år på sig att finslipa sitt hantverk genom att arbeta som vinmakare på Buitenverwagting, där han fått flera troféer som inkluderade Diners Club priset för bästa Merlot. Morgenhof var hans nästa projekt, där han vann Wine Challenge Magazine Chenin för första gången.

1997 startade han sin egen källare från ett renoverat stall i Franschhoek. Jean började producera vin under eget namn från druvor som han köpte in från olika områden. 2003 vann han Wine Magazine Challenge en andra gång med sin Jean Daneel Signature Chenin. Men med sin äldste son, som ville följa i hans fotspår, var det nu dags att etablera en egen vingård.

Året efter hittade han en liten fastighet på älvstranden i Napier, som ligger i Agulhas-området, och började bygga sin vingård. Det är här som Jean skapar välbalanserad och strukturerade viner tillsammans med sin son Jean-Pierre.

2006 var året då han gjorde första planteringen av de fyra druvsorterna Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Merlot och Shiraz.


Vinet som jag haft möjlighet att testa efter sommarens inköpsresa till Köpenhamnstrakten är från årgång 2005. (har även tidigare haft det stora nöjet att pröva 03:an på den berömda och utsökta restaurangen Le Quartir Francais i Franschhoek)

Färgen på vinet är som en vacker solnedgång i Cape Town. Doften är fylld av citrus, mango, smörkola och ananas. Smaken är underbar med stor kropp fylld av härliga aromer som täcker hela gommen länge... Fina syror med nyanserat inslag av tropiska frukter, citrus och en smörig avslutning. Håll utskick efter denna producent som gör en av väldens bästa Chenin Blanc viner.
  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.