Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Henschke Shiraz Mount Edelstone 2000

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot ons, mars 24, 2010 11:32:27
Henschke Shiraz Mount Edelstone 2000

Vinproducenten Henschke är en av Australiens lysande stjärnor på vinhimlen. Johann Christian Henschke från Tyskland kom till Australien som emigrant. Han köpte mark i Keyneton och började odla vin som startade att säljas 1868. Ett flertal tyska odlare etablerade sig området som också kallas North Rhine.

Idag drivs firman av femte generationen med Stephen Henschke och hans fru Prue. De producerar ca 25 olika viner av mycket hög kvalitet. Det finns för tillfället sex viner på systembolagets beställningssortiment från 179 till 509 kr.

Nu till själva vinet!

Vinet är vackert purpurfärgat och doften är underbart kryddig med plommon- och lakritstoner. Dessa dofter återkommer även i smaken tillsammans med solmogna björnbär och peppar. Vinet har en fantastisk struktur med stor fyllighet, balans och lång eftersmak.

Producenten anger att vinet bör vara på topp 2010 och jag kan bara instämma. Synd att viner från Henschke kostar en hel del. Men jag kan verkligen rekommendera att någon gång testa viner från denna superproducent, speciellt med druvan shiraz.

Robert Parker ger detta vin 94 poäng på en 100-gradig skala. Detta tycker jag är för snålt och ökar på till 96 poäng.


  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.