Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Upplev Champagne på plats!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot sön, mars 04, 2012 14:15:02
För ett par dagar sedan fick jag ett trevligt mail från en av bloggens följeslagare. Han planerade en resa till Champagne med sin käraste och undrade om jag hade några tips att dela med mig. Och visst har jag det...Finns många aspekter på en resa till denna region så jag tänkte dela upp tipsen beroende på behov och intresse.

1. Den gudabenådade drycken!
Första rådet är att uppsöka de mindre familjeägda producenterna, då du där vanligtvis får betala enbart för den fantastiska drycken och inte en massa extra för de stora Champagnehusens massiva marknadsföring.

Vilken är din favoritdruva? Baserat på detta är det lättare att finna vad du söker. Jag själv liksom många andra nordbor är speciellt intresserade av torra krispiga Champagner som är gjorda på enbart Chardonnay. Stämmer det in på dig är ett besök i Cote des Blancs ett måste. Speciellt Cramant och Le Mesnil är fantastiska byar där Chardonnay regerar. Ett besök på Diebolt-Vallois, Bonnaire, Guy Charlemagne är givna depåstopp (du måste dock boka besöket innan). Vill du göra fynd skall du också besöka kooperativet i Le Mesnil samt Eric Isselee i Cramant.

För 15-25 Euro hittar du fantastiska Champagner som fyller upp bilen mer än du planerat.

2. Boende!
Champagneregionen är inte känd för att vilja understödja turism. Men det är ändå lätt att resa och bo i denna del, då de stora turistströmmarna söker sig mer söderut i Frankrike. Om du vill ha lite folkliv in på knuten är Reims staden att bo i. Det finns även ett Etaphotel i utkanten av Reims som är lämpligt när du vill snabbt kunna ta dig ut till Champagnehusen men ändå ha närheten till den större staden.

Mitt förslag är att du undviker Epernay som är en väl slumrande stad. Vill du ha det lugnt är det bättre att bo direkt i anslutning till vinfälten. Inom 15 min från Epernay finns det riktigt trevliga boende som inte kostar skjortan.

3. Shopping!

Vill du tillfredsställa shoppingsuget kan jag varmt rekommendera ett besök i Troyes som är en vacker stad och som i utkanten har ett sant Outlet-eldorado.


4. Sevärdheter!
Reims har gott om denna vara, speciellt Katedralen är något alldeles extra. Det är nog en av de vackraste byggnader jag varit inne i. Även ett besök till klostret i Hautvillers, där munken Dom Perignon verkade, kan varmt rekommenderas. En helig plats för oss Champagnedyrkare.


5. Mat
Har du ordnat boende med eget kök är de stora matbutikerna fyllda till bredden med underbara råvaror. Du hittar det mesta i matväg till överkomliga priser, då det är relativt billigt att leva i detta jordbrukssamhälle.
Det finns gott om bra restauranger, speciellt i Reims. Vill du ha en extraordinär matupplevelse är ett besök på den enstjärniga krogen Hostellerie La Briqueterie Relais & Châteaux utanför Epernay ett måste. Här äter du kungligt till ett överkomligt pris.

Men bäst av allt är att plocka ihop din egen picknickkorg och stanna till vid en av alla oerhört vackra platser i Cote des Blanc dalgången. (Ovanför Avize på väg till Grauves finns det en plats med bord och bänkar som har allt. Även i närheten av Cramant finner du säkert din plats)

6. Fysisk aktivitet
Ta gärna med dig cykeln, Champagne är ett paradis för oss som gillar att cykla i ett böljande landskap. Det finns golfbanor i området och gillar du att vandra i vinområdet kan dina behov mer än väl tillfredsställas.

7. Hitta rätt direkt
Har du en iPhone kan jag varmt rekommendera appen InChampagne (för 7 kr). En nyttig turistguide som ger dig direkta uppgifter om många fantastiska producenter.


Tänk att få vara en fågel som kan sväva över Champagne och göra nedslag var än jag vill... Sist av allt är mitt råd att inte splittra dig. Champagne har mer än allt du kan begära och att stanna till, andas och bara vara, gör extra gott för själen.  • Kommentarer(2)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Per-Olof Diderot tis, mars 06, 2012 18:50:35

Kära Anna!
Tack för din engagerade kommentar som speciellt uppskattas eftersom jag vet att du är en stor Champagnefan! Mitt inlägg om Epernay skall enbart ses i perspektivet om val av boende. Som stad håller jag helt med dig och lovar att ta vara på dina tips redan vid nästa besök i sommar.
Varma Champagnehälsningar
P-O

Skapad av Anna på Tant Hulda tis, mars 06, 2012 10:41:36

Champagne är ett underbart distrikt. Men undvik inte Epernay, här kan du vandra längs paradgatan Avenue de Champagne. Besöka champagnehusen Moét Chandon, Pol Roger, Mercier, Lafond och Castellane där tornets utsikt är största behållningen. Och i utkanten av stan besöka vårt favoritställe kopperativet Beaumont Des Crayères. När du är i Epernay missa inte att besöka Brasserie de la Banque som är inrymd i den gamla banken mitt i stan, fantastisk mat och service, på sommaren även en uteservering på gården. Så hoppa inte över Epernay, även om de bästa champagnerna smakmässigt finns att hitta i de små byarna runt om i distriktet.