Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

En vinhandel på nätet som sticker ut!

VinhandlareSkapad av Per-Olof Diderot ons, april 17, 2013 19:33:55

När vårt kära Systembolag ägnar sig åt att begränsa utbudet, ha färre nyhetssläpp och inför allt fler boxviner, finns det all anledning att söka sig nya vägar för att hitta viner speciellt från mindre producenter med den rätta passionen.

I mitt sökande har jag träffat på flera svenska vinhandlare på nätet och speciellt en sticker ut mer än alla andra. Det är en oberoende vinhandel som heter www.caviste.se och som grundades hösten 2011 av Martin Berggren och Yannick Molinari efter en längre tids frustration över det begränsade utbud av viner i Sverige. De erbjuder viner från små unika producenter ett antal gånger per år. Caviste sätter i samarbete med producenten ihop ett CAV-erbjudande, i form av en låda om sex flaskor ur dennes sortiment. Dessa erbjuds via ett paket med leverans inom hela Sverige. Jag har beställt två gånger redan och fått min leverans via busspaket.

För visst är det så bekvämt att beställa via nätet men också svårt då man ju riskerar att köpa grisen i säcken som vinkonsument. Därför kan det vara extra trevligt att få ett gott paket hemsänt då och då... speciellt när man vet att inköparna verkligen levererar något utöver det vanliga.

Eftersom jag har varit såååå nöjd med båda leveranserna (och det spännande utbudet) så bestämde jag mig för att skicka några bloggfrågor till Martin.

1. Vad är din filosofi när du väljer att köpa in vin?
Det är viktigt att jag omedelbart tycker att ett vin är gott och att jag upplever kvaliteten som hög. Jag tycker viner som berättar om sitt ursprung, sin växtplats, är mer intressanta än de som inte gör det. Sen påverkas jag mycket av personerna bakom vinerna och deras värderingar och filosofi. Det är viktigt för mig att ett vin känns ärligt och att vi kan erbjuda det till ett pris som känns ärligt och som speglar dess kvalitet.

2. Vilket är det bästa röda respektive vita (kvalitet) vin du själv testat.
Riktigt stora vinupplevelser får jag oftast i Bourgogne och en flaska 2001 Échézeaux från Emmanuel Rouget har etsat sig fast i minnet som något av det bästa jag upplevt i ett vin. Jag hade kort därefter förmånen att få prova 2008 Corton-Charlemagne från Domaine Coche-Dury. Vit Bourgogne när den är som bäst. Båda vinerna är rariteter och priserna därefter.

3. Har du någon favoritproducent/er?
Det blir lite som att försöka välja ett favoritbarn. Jag gillar verkligen alla våra producenter men vill slå ett extra slag för den bedårande Marine Roussel som med sin Domaine du Joncier gör fantastiska viner i Lirac i Södra Rhônedalen.

4. Om du fick tipsa om en producent som är på stark uppgång avseende kvalitet, vem skulle du vilja föreslå?
Nicolas Grosbois! Här har vi en 35-åring som för några år sedan tog över sina föräldrars egendom och som snabbt har ställt om till ekologisk och biodynamisk filosofi i vingårdarna. Vinerna har blivit renare, friskare och enormt mycket bättre.

5. Vilken musik vill du lyssna på när du dricker ett vin från Domaine Binet-Jacque? (kommer ett separat inlägg om denna producent senare i veckan)
Jag slår mig gärna ner med ett glas 2011 Faugères från Domaine Binet-Jacquet framför världens bästa musikfilm – The Last Walz. Martin Scorsese regisserar The Bands avskedskoncert i San Francisco 1976 med gästartister som Van Morrison, Neil Young och Bob Dylan. En otroligt bra film full av otroligt bra musik.

6. Kan du ge oss några ledtrådar inför kommande CAV-släpp?
CAV0016 - 890 kr
Lansering 2 maj kl 14.00
Från en ny Caviste-producent i Beaujolais.

CAV0017 - 1690 kr
Lansering 23 maj kl 14.00
Ny superstjärna i Champagne, premiär i Sverige. Mycket liten tilldelning så stor risk för snabb slutförsäljning.

CAV0018 - 890 kr
Lansering 13 juni kl 14.00 (fortfarande inte helt klart datum)
En av mina (och dina !) favoriter i södra Rhône återkommer ! Vi har blivit lovade en tilldelning som ska räcka till alla som vill ha.

Fotnot från Vinbloggen!
Vill klargöra att jag inte tagit emot någon form av ersättning eller gåva för att göra detta inlägg. Enbart ett eget initiativ, för jag är så lycklig att ha hittat denna unika vinhandel.

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.