Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

En gudomlig Special Club Champagne!

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot fre, oktober 11, 2013 20:31:29


Nya bekantskaper

Ofta sker nya bekantskaper av en tillfällighet och när jag fick se en Special Club kartong på Systembolaget i Limhamn så väcktes mitt intresse direkt (lycka vid första ögonkastet). Första gången jag testar Champagne från denna lilla men desto mer spännande producent.

Champagne José Michel & Fils har funnits i fyra generationer med grundaren Paul Michel (1890-1936) som var den förste att skörda de ädla druvorna 1912. Stor passion för sitt livsverk ligger bakom deras framgångar och förståelsen för att använda den tredje så kallade “komplementdruvan” Pinot Meunier på bästa sätt.

Producenten har sitt säte i den lilla byn Moussy söder om Epernay. Måste erkänna att jag kört förbi denna by många gånger på resan mellan Epernay ner till hjärtat av Côte des Blancs. De har ägor i byarna Moussy, Pierry och Chavot. Vinstockarna som används till special Club är planterade redan 1926 som ger resultat i stor koncentration och mindre skörd. Nuvarande vinmakaren Jose Michel startade 1955 och är fortfarande ansvarig för produktionen även om tre barn och ett antal barnbarn står på tur.

Om det finns nån hemlighet bakom detta passionerade arbete att göra Champagner i världsklass kan nämnas att vinerna består av extremt hög andel Pinot Meunier (oftast minst 50 %) och resterande mängd Chardonnay.


Nu till den gudomliga Champagnen!
Redan färgen signalerar ett begynnande champagnekoncentrat på hög nivå. Trots sin ringa ålder är doften fylld av ljuvliga mineraler, röda äpplen och en härlig brödton. Smaken är hypnotiserande bra med en komplex mineralsymfoni, krämighet, röda äpplen, nougat, citrus och surdegsbröd. Efter en tid i glaset utvecklas nyanser som i ett mästerverk från Marc Chagall, bara du öppnar dina sinnen.


En sjuhelsikes bra Champagne från en tillverkare som jag kommer att bevaka med stort intresse framöver och en utmärkt bekräftelse på att Special Club levererar på högsta nivå till attraktiva priser. Och avslutningsvis kan jag rekommendera denna utsökta Champagne tillsammans med gåslever och varför inte höstens gås om du vill bryta mönstret.

Special Club Jose Michel & Fils (nr 87954) för 429 kr om du inte bor i Uppsala eller Lerum. Där kan du fortfarande hitta den i det ordinarie utbudet för 50-lappen billigare. Är själv väldigt nyfiken på -04 som finns i magnumbutelj via beställningssortimentet.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.