Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Gudarnas vin - Marisa Cuomo Fiorduva -07

ProducenterSkapad av Per-Olof Diderot lör, maj 10, 2014 15:38:13

Förra året fick jag för första gången möjlighet att besöka Amalfikusten, då bästa vänner tagit det strålande beslutet att köpa hus i den magiskt vackra orten Furore. När du kommer från Neapel passerar du först pastahuvudstaden Gragnano. Därefter kommer den aktiva orten Agerola efter att ha passerat toppen på Amalfikustens bergskedja. Längre ner mot havet möter Furore upp med sina serpentinvägar och bedövande vackra utsikt över havet. Centrum för Furore ligger på ca 400 meter över havet men sträcker sig ända ner till Italiens enda riktiga fjord “Fiordo di Furore”.

Hela lanskapet är så vackert och extremt att det nästan gör ont i hjärtat att inte få vara på plats där dagligen. Området har gjort sig känt för fantastiska råvaror som den unika jordmånen skänker. Oftast odlas vinrankorna med rotsystemet in mot berget och rankorna är upphängda på pergola. Vinrankorna tar åt sig av allt det goda som berget för med sig och druvorna får ett naturligt skydd. Och smart nog kan arealen även användas till annan odling.

Fotomontage: Bilder från Cantine Marisa Cuomo

Världens bästa hikingområde
Amalfikusten erbjuder ett fantastiskt område för hiking där du kan besöka det unika väldsarvet från helt nya vinklar. Vyerna, den lagom utmanande vandringen tillsammans med underbara restauranger på vägen gör området till bland det bästa du kan hitta i världen. Mellan Furore och Positano hittar du kanske den bästa vandringsleden av dem alla. Senterio degli dei “Gudarnas stigar” går längs med kanten på bergskedjan och har du tur så ser du bland annat ön Capri stora delar av vandringen.

Extremvin
Extremvinsproducenten Cantine Marisa Cuomo har sin bas i just Furore. Familjen har själv ca 4 ha och köper dessutom in vindruvor från 62 små familjeägda producenter som tillsammans har ytterligare 20 ha med vinrankor. Varje hektar har ca 5-7 tusen vinrankor som i genomsnitt ger 1,3 kg druvor per ranka.

Fotomontage: Bilder från Cantine Marisa Cuomo

Vinrankorna odlas i en extrem miljö med terrassodlingar på branta sluttningar i närheten av Furore. Bara om du besöker platsen förstår du till fullo de uppoffringar vinodlare i detta distrikt måste gå igenom. Allt måste ske för hand då det är omöjligt att komma fram med maskiner då det mesta transporteras via oändliga trappsteg. Vinet odlas från 100-700 meter och endast de bästa druvorna selekteras till deras mest kända extremvitvin Fiorduva.

Vid vårt besök hade jag förmånen att få besöka producenten och möta delar av den mycket vänliga och jordnära familjen Cuomo-Ferraioli. Deras tålamod och hårda arbete har skapat förutsättningar att producera fantastiska viner på en plats där man skulle tro att det är omöjligt att göra viner på grund av alla utmaningar i form av höjdskillnader och att varje liten sten är en del av världsarvet. Dessutom är kostnaden för att producera en flaska i nivå med de allra dyraste Grand Cru områdena i Champagne.

Gudarnas vin - Furore Bianco Fiorduva 2007
Vinet är gjort på en druvkombinationen av 30% Fenile, 30% Ginestra, 40% Ripoli.

Färgen är bland det vackraste jag sett från ett vitvin med tydliga skiftningar av solmogna citroner från området. Doften är himmelsk med förförande mineraler tillsammans med en frisk ton av honung och citrus. Smaken följer helt doften och skapar så mycket välbehag. En silkenslen oljig aromsymfoni av honung, citrus, fantastiska mineraler, aningens sälta och gula plommon från Amalfikusten.

Ett makalöst bra vin som bara du bara måste testa om du får chansen. Varför inte när du ger dig och din käraste möjlighet att besöka Amalfikusten. Vinet återspeglar all den kärlek du översköljs av på denna gudomliga plats på vår lilla planet Tellus.


Besök gärna deras hemsida www.marisacuomo.com

  • Kommentarer(2)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Per-Olof Diderot lör, maj 24, 2014 16:34:00

Tack Anna!
Många läser men få kommenterar, därför är din feedback extra värdefull.
Trevlig helg
P-O

Skapad av Anna R fre, maj 16, 2014 18:02:34

Så fint och inspirerande skrivet! Jag vill åka dit. Bums. Nu.