Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Grongnet - En alldeles speciell Champagne

ChampagneSkapad av Per-Olof Diderot lör, oktober 11, 2014 14:18:44


Special Club Champagner börjar bli en återkommande favorit här på @Vinblogg. Och nu har turen kommit till Champagne Grongnet. Familjen Grongnet har sin egendom i byn Étoges som ligger strax söder om Côte de Blancs. Sedan 1885 har familjen odlat Champagnedruvor och de har idag 14 HA som de använder för att gör sin egna champagner. Dottern Cécile sköter verksamheten även om fadern Guy finns med i arbetet med vinifieringen.

Étoges är en kommun i departementet Marne i regionen Champagne-Ardenne i nordöstra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Montmort-Lucy som tillhör arrondissementet Épernay. År 2010 hade Étoges 340 invånare.

2008 kan bli en av de bättre årgångarna senaste 25 åren och här en Champagne som bevisar allt som årgången bjuder på.


Färgen är lite djupare gul än normalt. Doften erbjuder ett livselixir av förföriska mineraler och brödtoner i världsklass. En av de allra bästa Champagnedofter jag upplevt tillsammans med minnet från Dom Perignon -82. Smaken följer upp det första kärleksfulla intrycket med pulserande kärleksaromer. Gommen täcks av en superläcker smakkombination som överraskar och förför på en och samma gång. Så underbart goda aromer av bröd, mineral och en sanslöst smarrig nötighet. Bästa 2008 från Champagne som jag hitintills testat och denna Champagne är världsklass och kommer säkert att bli ännu bättre, men med fräschheten i behåll rekommenderar jag dig starkt att testa den om den finns i din källare. Tyvärr blev den slutsåld på Systembolaget och det är bara att hoppas att vi blir tilldelade lite mer senare i år.

Även om denna Champagneversion är slut på Systembolaget så kan jag glädja dig med att det finns ett antal andra alternativ från samma producent att tillgå i sortimentet. Blir till att beställa hem och testa...

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.