Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Ataraxia - Chardonnay som representerar Hemel-en-Aarde på allra bästa vis

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot tor, november 20, 2014 20:49:18

Unikt mikroklimat
Ekfatslagrad Chardonnay kan ofta bli för mycket av goda, om du vet vad jag menar. Men här är ett sällsynt lyckat exempel när terroiren nära sydafrikanska staden Hermanus får tala med all dess språknyanser likt valarna utanför Hermanus. För i området Hemel-en-Aarde görs några av landets bästa Pinot Noir och Chardonnayviner från producenter som exempelvis Bouchard-Finlayson och Hamilton Russell. Områdets unika mikroklimat gör det speciellt gynnsamt att få fram nyanser i Chardonnaydruvan som lätt går förlorade i ett allt för varmt klimat. Men från Walker Bay, där valarna visar upp sina mäktiga hopp eller bara ligger och njuter av varandras sällskap, så kommer svalkande vindar som skapar vinmagi i kombination med perfekt jordmån.

Egendomen Ataraxia på ca 50 ha etablerades för 10 års sedan av Kevin Grant och hans fru Henli. Och Kevin (född i Malawi) är själv vinmakaren som med hjälp av den lerrika och steniga jorden runt “The Skyfield” lyckats ta fram en fantastisk nyansrik Chardonnay som till fullo speglar områdets karaktär.

Ataraxia Chardonnay 2013 (nr 95213) 159 kr
Doften är väldigt tilltalande med inslag av tropisk frukt, apelsin, aningens smörighet och en nötig avslutning.

Smaken är en ljuvlig komposition i perfekt balans mellan mineraler och syra. Lägg till ett vackert bakgrundskomp med aromer av tropisk frukt, äpplen, rostade fat och nötter. Tack vara sin syra så hanterar de tropikala undertonerna i fatkaraktären på ett perfekt sätt. En ljuvlig Chardonnay från det allra bästa av vad Sydafrika kan leverera i vitvinsväg tillsammans med sina utsökta grannar.

Voice of the soil
Egendomens devis är “The more pure the voice of the soil, the more interesting the wine. Och bara att intyga att detta i högsta grad gäller för detta goda vin, som man gärna vill ha mer av. Passar utmärkt till såväl fågel, fisk som smaskiga fräscha sallader.

Detta är precis så bra som Sydafrikanska viner kan vara och bara att hoppas att fler producenter följer detta utmärkta sätt att låta jorden få tala istället för allt för mycket av övermogen frukt som landet har levererat alldeles för mycket av senaste åren. Och om detta är vad Kevin kan göra på 10 år så är det mer än väl värt att följa med på hans fortsatta resa runt Walker Bay.


  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.