Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Marengo- Chardonnaykärlek från Langhe

VinresorSkapad av Per-Olof Diderot fre, september 04, 2015 19:20:33


Under sommarens resa i Italien så fick äntligen möjlighet att besöka Piemonte med favorit områden som Barolo och Langhe. Området ligger ca 45 minuters bilresa söder om Turin. Återkommer med ett helt resereportage om alla underbara upplevelser från detta område. Men först ut ett vin som vi testade för första gången på en trevlig restaurang i Cherasco. Vi hittade till vår glädje en Chardonnay från Langhe. Denna Chardonnay blev till stor vinkärlek trots att den på restaurangen enbart kostade 14 euro (men ännu bättre under 6 euro på vingården). Den förtrollade oss så till den grad att vi var “tvungna” att försöka oss på ett spontanbesök.

Azienda Agricola Marengo Poderi La Collina är placerad i en liten ort som heter Dogliani ca 20 minuter från Cherasco. Den har utmärkt solexponering vilket ger lite mer solmogna viner än Piemonte allmänt är känt för, vilket undertecknad uppskattar. När vi gjorde ett besök där på vinst och förlust så hade vi en väldans tur då ägaren och vinmakaren Piergiorgio Marengo precis var på väg att lämna för en vinleverans inne i Turin.

Poderi La Collina Langhe Chardonnay 2014 ca 6 euro
Doften är elegant fylld av mineraler likt doften från ett grustag tillsammans med gröna äpplen och en lätt citruston. Smaken är så sanslöst bra för dessa få euro. En helt gudomlig Chardonnayfrukt uppenbarar sig med vinkärleksnyanser av mineraler, gröna äpplen och blodgrape. Så klockrent druvtypiskt och för dessa pengar en av de allra största vitvinsöverraskningar på hela vår resa. Och det innebär inte lite med tanke på alla godsaker vi fick möjlighet att testa under resan. Om du följer Vinblogg under hösten så kommer det många goda vintips som inspirerats från denna resa.

Tyvärr finns vinet inte på systembolaget ännu men har vi tur finns det någon nyfiken svensk importör som läser detta blogginlägg. Och nästa år blir det förhoppningsvis mer tid till att besöka denna spännande egendom som ligger lite vid sidan om. För deras röda är minst lika sensationellt gott, men det återkommer jag om.  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.