Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Laccento -16 från Montalbera - Vinkärlek i kubik.

Viner inför helgen!Skapad av Per-Olof Diderot mån, mars 12, 2018 19:53:33


Montalberas Laccento har förfört mig från allra första mötet/klunken. Och om du har testat denna vinkärlek tidigare då kan jag bara gratulera dig. För nu har en ny årgång sett dagens ljus och som den sätter sig själv i strålkastarljuset. Så himmelskt bra att man får gåshud.

Montalberas vingård ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato som även kallas “den röda prinsen”. Företaget är ägt av familjen Morando och deras produktion bygger på att de är konsekventa i sin hållning till det som naturen ger ifrån sig beroende på terroirsymbiosen mellan jordmån, vinrankan och mikroklimatet.

Laccento 2016 från Montalbera (Systembolaget nr 72722) för endast 240 kr

Laccento i världsklass
Årets bästa doft presenteras omedelbart på ett otroligt förföriskt sätt. Men så är det inte vem som helst som står för den kungliga druvregin. En rosendoft fylld av lust får dig att tystna av stilla beundran. Kombinera detta med plommon, skogshallon, körsbärskompott tillsammans med jordgubbskärlek. Går att dofta på detta vin lika länge som Ferdinand sitter under sin korkek och doftar på alla blommorna.

Och om doften var sagolik är smaken från out of space. Jordgubbsklaviatur ihop med magisk choklad och kaffearomer samt en avslutande orientalisk kryddighet som tar dig till Aladdins värld. Så silkenslena smaklager i kombination med fjäderlätta tanniner som skapar ryggrad.

Helt sanslöst gott och utan tvekan den allra bästa årgången av Laccento någonsin och i yttersta världsklass. Inte så konstigt att den fick max betyget tre glas i senaste Gambero Rosso. Skål och njut!!  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.