Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

Biodynamiskt rödvinsgodis från Rhônedalen - Mas de Libian

VintipsSkapad av Per-Olof Diderot tor, oktober 11, 2018 20:52:35

Min vinresa i livet började med att jag förälskade mig i viner från Rhônedalen och intresset för vad området har att erbjuda är minst lika starkt nu som då. Kul att det dessutom kryllar av biodynamiska producenter i just detta område. Mas de Libian är en ny bekantskap och blev imponerande nog biodynamiskt certifierad redan 2005, långt innan den starka ecotrend som nu råder. Egendomen är placerad mellan Montelimar och Orange och består idag av ca 25 ha vinodlingar med rödvinsdruvorna Grenache, Syrah och Mourvedre,

Druvorna i Bout d´Zan kommer från en sydostligt exponerad vingård.Jordmånen består av kalkblandad lera med ett lager stora runda stenar på ytan. Detta ger kraftfulla och strukturerade viner. Efter avstjälkningen sker jäsningen i öppna träkar med 15 dagars macerationstid. Därefter förs 30% av vinet över till stora ekliggare – 1200 liter – och resterande andel av vinet till ståltankar. Där vilar det i cirka sju månader innan det blandas och lagras ytterligare tre månader innan det buteljeras. Vinet buteljeras sedan ofiltrerat. Namnet ”Bout d’Zan” kommer från ett smeknamn som vinmakaren Hélènes far fick när han var liten. Zan är också namnet på en fransk lakritsgodis och vinet har tydliga drag av lakrits i doften.

Mer att läsa om denna intressanta producent finns på deras egen hemsida www.masdelibian.com

Mas de Libian, Bout d'Zan 2016 Cotes de Rhone (Systembolaget nr 72932) för 159 kr

Doften är underbart Rhônetypisk med medelhavskryddor, viol, kaffe, blåbär, choklad, lakrits, läder och charkuterier. Vinet har verkligen allt som gör att jag bara älskar Rhône viner sedan första klunken i början av 80-talet. Smakaromerna är härligt inbjudande med en underbar parlör av mogna plommon, hallon, lakrits, kaffe och sydfranska örter. Så suggestivt bra med klockrena tanniner och en smakkomposition som ger mig ståpäls. Precis så bra som många okända producenter i fantastiska Cotes de Rhone ofta levererar. ett stort vinfynd för dessa pengar.



  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real





Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.