Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Vinblogg -Goda vintips och italiensk mat

Syftet med vinbloggen

En av Sveriges ledande vin- och matbloggar för ickesnobbar. Jag älskar att testa vin från hela världen och att laga italiensk mat i mitt livslånga och lite galna matlagningsprojekt The Silver Spoon.

PoggioargentierA - Årets vin på Vinblogg 2018

Wine of the yearSkapad av Per-Olof Diderot ons, januari 23, 2019 18:02:23

Så har vi äntligen haft den årliga jurysammankomsten för att utse årets vin på Vinblogg. Och vilken fantastisk upplevelse det blev med ett jämnt fält av högklassiga viner. Och för första gången fick två viner lika många röster i första omröstningen. Det stod mellan magiska Laccento -16 från Piemonte och den blivande "Super Tuscany" producenten Poggioargentieras Syrah, där en andra omröstning till slut lyckades skilja de underbara vinerna åt.

Årets vin på vinblogg 2018
De flesta vinnördar får något vått i både ögon och gom när viner från Toscana kommer fram i glaset, allt från Supertuscanyviner som Sassicaia och Solaia till Brunellovinerna från Montalcino. Sådan spännvidd från Toscana med ständigt fokus på kvalitet.

Årets vin producenten PoggioargentierA etablerades så sent som 1997 i Toskanska Maremma. Idag består verksamheten av 21 ha vinfält och odlingen är självklart biodynamisk. Om de levererar så här hög kvalitet redan nu är det en given favorit att följa i framtiden.

Så här skrev jag efter första testningen tidigare i år.

PoggioargentierA Syrah 2015 från Maremma (Systembolaget nr 95871) för 199 kr

Vinet går absolut att dricka redan nu men behöver en rejäl luftning i karaff först. Doften är så härligt toskanskt med mörka körsbär, björnbär, färska toskanska örter, choklad, espresso och en fin vaniljavslutning.

Smaken är så urtypiskt bra för att komma från Maremma. Superkoncentrerade aromer av höstmogna körsbär, björnbär, lakrits, choklad, svart peppar, vanilj och en ljuvligt frisk örtighet. Tanninerna är så spänstiga men ändå extremt eleganta vilket gör vinet klart att dricka redan nu även om vi kommer att få se det utvecklas minst 10-15 år. Extremt bra vin för precis under 200 kronor och given kandidat i omröstningen för årets vinbloggvin. Blir så lycklig att det fortfarande går att hitta kvalitetsviner från detta område under 200 kronor, men bäst att passa på för snart är den slut på Systembolaget. (Blev en låda till vårt vinförråd)

Avslutningsvis vill jag tacka alla jurymedlemmar för ett gott jobb. Hoppas vi ses om ett år igen...  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.